Yozgat tarım bölgesi, tarımımız geliştirilmeli diyoruz.  Yozgat’ta hayvancılık teşvik edilmeli diyoruz, hayvancılığımız her geçen gün azalıyor ve hayvan ürünleri Pazar ağı bulamıyor. Üreticiler hayvan beslemekten kaçınıyorlar. Sebze ve meyve üretimi geliştirilemiyor, köylünün ürünü para etmiyor. Depoların kurulmasından, sulu tarıma geçilmesinden ve soğuk hava depolarının yaygınlaştırılmasından söz ediyoruz. Ancak ciddi manada üretici ürünlerini değerlendiremediği için başarıyı yakalayamıyoruz.
Bazı konularda üreticilerin teşvik edildiği ifade edebiliriz, devlet sahip çıkıyor. Ancak göründüğü kadarıyla en büyük sıkıntı teşviklerin amacına ulaşamamış olması. Vatandaş örnek projeleri görmek istiyor. Önüne düşüp bizzat uygulamalı olarak vatandaşı yönlendirmeniz gerekiyor. Büyük çiftlikler kurulmalı ve köye dönüş özendirilmeli. Büyük devlet çiftlikleri vardı, bu çiftliklerde ciddi manada besicilik yapılırdı, çiftçilere örnek olurdu. 
Köylü üretime teşvik edilmeli. Sulu tarıma geçilmeli, tarım ve ziraat teşvik edilmeli, üreticiler ödüllendirilmeli. Tarımsal ürünler değerlendirilmeli. Üretimde bazı sıkıntılarımız var. Yöresel ürünlerin pazarlanmasında, ürünlerin saklanmasında ve üretici köylünün desteklenmesinde devletin yardımcı olması gerekiyor... 
Yozgat bir tarım memleketidir. Yozgat’ta tarım, ziraat ve hayvancılık para kazanıla bilecek alanlardır. Merkezin dışında kalan bölgelerimizde tarım ve ziraat üretimine açıktır. Meyvecilik, balıkçılık, arıcılık yapılacak  mekanlarımız vardır. Merkez köylerimizde de hayvancılık ve orman ürünleri geliştirilebilir. Yozgat tarımı, ziraatı, hayvancılığı teşvik etmeli, desteklenmelidir. 
Örneğin kaplıca alanlarımız Seracılık için oldukça müsait bölgelerdir. Karanı Dere, Kümbet Ovası, Şefaatli ve Kazankaya Kasabamız ıslah edilerek seracılık yapılabilecek bölgelerdir. Kazankaya Kanyonu, Çekerek Irmağı, Delice ırmağı, Yerköy ve Sekili Ovası sulu tarımla değerlendirilebilecek önemli mekânlardır. 
Yerköy ve Sekili Ovasında, Kümbet Ovasında, Aydıncık bölgesinde yetiştirebileceğimiz sebze, meyve oldukça fazladır. Ama biz bu bölgelerde  halen ilkel usullerle sulama yapmaya çalışıyoruz.  
Köylünün ürünü değerlendirildiğinde ve para ettiğinde mutlaka üretime ağırlık verecek, köyden kopmayacaktır. Her türlü tarımsal ürünün para ettiğini, para kazanmanın kolay olduğunu, üretime teşvik ederek ve bu konuda öncü olarak  bunu sağlaya bilirsiniz…Üretim olmadan kalkınma olmaz, köylünün malı değerlendirilmeden üretim teşvik edilemez..   
Tarihi kaynaklarda Yozgat bölgemizin büyük panayırlara, büyük hayvan pazarlarına ev sahipliği ettiğini okuyor tespit ediyoruz. Yöremizin tarım ve hayvancılık konusunda söz sahibi olduğunu biliyoruz. Ancak bu Pazar ağının zamanla zayıfladığını ve unutulmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Köyler boşalmaya Yozgat göç vermeye ve küçülmeye başladı, köylerimiz boşaldı. Köylerimizde genç nüfus kalmadı. Çalışan  kalmayınca üretimde durdu, topraklarımız çölleşmeye başladı. İnsanımız fakirleşti, bu kez çalışma alanları aramak için büyük şehirlerin yolunu tuttuk ve buralarda ciddi uğraşlar vermeye başladık. Bu bizim için önemli bir kayıp oldu…
Yozgat  aynı zaman da kaplıcaların yoğun olduğu bir bölgedir. Termal turizmin yanı sıra seracılığın da teşvik edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu manada Sorgun domatesleri, Kazankaya soğanı ve Boğazlıyan- Yerköy pancarı üretiliyor ve para ediyor.  Kaplıcaların bulunduğu bölgelerde seracılık yapmak da mümkündür diyoruz. Sıcak sularımızdan faydalanıp seracılığı Yozgat’ta geliştirebiliriz.
Gelingüllü Barajında balıkçılık da geliştirilebilir. Çekerek  Irmağı, Delice Irmağı, Gelingüllü Barajı, balıkçılık için oldukça elverişli alanlardır. Sulu tarım konusunda eksiklerimiz vardır. Kurulan barajlar değerlendirilmeli mümkün olduğunca araziler sulanmalı, yağmur suyu hasreti sona erdirilmelidir. Su hayattır, su yaşam kaynağıdır. Çevremizdeki ırmaklardan faydalanmalı, barajlar ve akarsularımız değerlendirilmelidir.
Yozgat’ta bağcılık devre dışı bırakılmıştır. Bağcılığa önem verilmeli, bağlar yeniden kurulmalıdır.
Büyük çiftlikler kurulup vatandaşa pazarlanmalı, ya da vatandaşlar birlikte örnek çiftlikler kurmalıdır. Kalkınmış modern köylerin kurulması, emekli memurların köye ve üretime yönlendirilmesi köye dönüşün kolaylaştırılması üretimi artıracak ve insanımızı çalışmaya – üretmeye sevk edecektir. Tüketen değil üreten ve ekonomiye katılan bir toplumla gelişmeyi ve kalkınmayı yakalayabiliriz.