Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Ko Obata, önümüzdeki yerel yönetimler seçimi öncesinde Yozgat'a geldi. AK Parti Yozgat İl Teşkilatı ile birlikte gazetemizi de ziyaret etti, sohbet ettik...
Önceki dönemlerde Türkiye'deki sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal gelişmeleri ABD'den gelen alanında uzman olan kişiler takip ederdir. Sonraki dönemlerde buna önce İngilizler ardından da Almanlar dahil oldu. Şimdi ise Japonlar devrede...
Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle önemli bir yere sahip olduğunu hep söyleriz. Özellikle Ortadoğu ülkeleri ile Avrupa arasında köprü görevini üstlenen Türkiye'nin büyüyüp, gelişmesi Avrupa ülkelerinin önemli bölümünü nasıl rahatsız ederse, sıkıntıya düğmesi de aynı şekilde rahatsız edici olarak kabul edilir.
Son yıllarda Ortadoğu'daki gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin önemi de artmıştır. Özellikle AK Parti hükümetinin iktidara gelmesinin ardından, Türkiye Ortadoğu ülkeleri üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Başbakanın kişisel etkinliği de buna eklenince Avrupa ülkeleri bazında Türkiye'nin önemi daha da farklı bir konuma gelmiştir.
Bu süreç böylesine evam ederken, önümüzdeki yerel seçimler öncesinde gelişmelerin iç siyasetle özleştirme gayreti beraberinde sıkıntı getirmiştir. Bunun önümüzdeki yerel seçimlere ve sonrasında genel seçimlere nasıl yansıyacağı konusuyla birlikte, Türkiye'nin geleceği de merak konusu olmuştur.
Bu süreçte Yozgat'ın da önemli bir yerinin olduğu gerçeğini gözardı edemeyiz. Genel olarak bakıldığında Türkiye'nin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamını etkileyebilecek bir potansiyele sahip olmadığı söylenebilir Yozgat için. Ancak durum sanıldığı gibi değil...
Daha önce Radikal'de yazan bir hemşerimiz kaleme almıştı, Yozgat'ın ülke yönetiminde kilit noktalarda kaç insanının bulunduğunu. Yozgat, Türkiye'nin her alanında ciddi anlamda söz sahibi. Fakat, bunun yansıma kente olmadığından kimse farkına varmıyor, göremiyor.
Yozgat'ın diğer bir öszelliği ise, Orta Anadolu'nun siyasi, sosyal ve kültürel görüntüsünün temel unsurlarını yansıtmasıdır. Türkiye siyasetini irdeleyip, oransal olarak ele aldığınızda son üç dönem hariç Yozgat'ın siyasi tablosu ile Türkiye tablosunun örtüştüğünü görmek mümkündür.
Diğer taraftan Yozgat seçmeni yapılan veya yapılmayan yatırım ve hizmetlere göre eğilim gösteren bir seçmen olmadığı da bir gerçek. Beklentisi yatırım veya hizmetten öte, kendisinin muhatap kabul edilip, edilmemesine bağlı oarak tercihini kullanmaktadır. Geçmişte Yozgat'ın MHP'nin kalesi konumuna gelmesi veya öyle anılması da bundandır.
Rahmetli Alpaslan Türkeş, siyasi hayatının her döneminde Yozgat insanına karşı ilgili olmuştur, üstelik herhangi bir siyasi veya ideolojik düşünce ayrımına girmeden. Bu da seçimlerde oy olarak dönmüştür. Bu durum Yozgat'ı yansıtmaktadır.