Yozgat ekonomisi genelde tarıma dayalıdır. Nüfusun çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Yozgat İç Anadolu tahıl ambarı konumundadır. Buğday üretimi olarak Türkiye genelinde ilk beş içerisindedir. Yemeklik baklagil üretimi de önemli ölçüdedir. 60-70 bin tn yeşil mercimek üretimi ile ülke genelinde birinci sırayı almaktadır.
Son yıllarda üreticiler teşviklerle Modern hayvancılığa yönelmeye başlamıştır. İlde hayvancılığın teşvik edilmesi gerekmektedir. Sebze üretimi, bağcılık, arıcılık meyve üretimi teşvik edilmelidir. Yozgat'ta sanayi tesislerinin çoğunluğu gıda sanayinden oluşmaktadır. Yozgat Organize sanayi 150 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup buradaki işletmelerde 1300'ün üzerinde işçi istihdam edilmektedir.
Yozgat yer altı kaynakları olarak zengin bir il konumundadır. Bakır, kurşun, çinko, çimento ham maddeleri, demir, feldspat, flüorit, grafit, Kaya tuzu, Linyit ve jeotermal enerji kaynakları bulunmaktadır. Sorgun ilçesinde Yeni Çeltik Kömür üretim işletmesi halen üretime devam etmektedir. İlde iki şeker fabrikası, bir çimento fabrikası ve Tuğla, kiremit fabrikaları ile un fabrikası mevcuttur.
Yozgat'ta yüksek Lisans düzeyinde eğitim veren Bozok üniversitesi bulunmaktadır. Bozok Üniversitesi son yıllarda ciddi bir atılım göstermiştir.
Yozgat termal Kaplıcaları ile oldukça zengin bir il konumundadır. Saraykent Kaplıcası, Akdağmadeni Karadikmen Kaplıcası, Sorgun Kaplıcaları, Sarıkaya Tarihi Roma Kaplıcası, Yerköy Kaplıcası, Boğazlıyan Bahariye Cavlak Kaplıcası bölgenin önemli kaplıcalarıdır. Sarıkaya, Sorgun ve Boğazlıyan'da ciddi, Modern tesisler kurulmuş olup turizme açık durumdadır.
YOZGAT Kaplıcaları her geçen gün gelişip zenginleşerek tanınmaya devam etmektedir. Hem iç turizme, hem de dış turizme açılacak konumdadır. Bu manada ile ciddi tesisler kurulmakta, sondaj çalışmaları yapılmakta, Yozgat Kaplıcaları ile gelişmeyi planlamaktadır. Bu manada Yozgat Kaplıcaları ülke geneline tanıtılmalıdır. Konutların ısıtılması ve Seracılığın geliştirilmesi anlamında da ciddi çalışmalar mevcuttur.
Yozgat genelinde bulunan kaplıca alanlarının nitelikli tesisler (Termal Kür Merkezleri) kurulmasıyla ülke genelinde kaplıca turizmi açısından merkez olabilecek konumdadır. Mutlaka termal kaynakları değerlendirilmelidir.    Yozgat bir kültür ve Medeniyet şehridir. Gezilip görülecek tarihi Mekanlar arasında Kanslıoğlu Konağı, Nizamoğlu Konağı, Etnoğrafya Müzesi, Kerkenez Harabeleri, Çeşka Yeraltı Şehri, Alişar Hüyüğü, Berhamşah kalesi, Çapanoğlu Camii, Cevher Ali Efendi Camiini saymak mümkündür.
Yozgat yayla turizmi açısından da zengin doğal güzelliğe sahiptir. Bozok Yaylası, Hisarbeyli yaylası, Cehrilik, Kadınpınarı, Şebek Pınarı, Çayıralan Ormanları, Akdağ Ormanları, Çamlık Milli Parkı, Karanı Dere vadisi gezilmeye görülmeye değer mekanlardır. Kazankaya Kanyonu, çekerek ovası, Aydıncık Kümbetova bölgesi harika manzarası, yayla ve av turizmi bakımından eşsiz mekânlardır.
Yerköy Karanı dere vadisi Yerköy ve Sekili Ovası Cehrilik Lalesi Gelin Güllü Barajı, Çekerek Çayı, Delice Irmağı, Süreyya Bey Barajı gibi özel mekanları saymak mümkündür. Yozgat tarihi mekânları ve doğal güzellikleriyle de gezip görmeye değer bir il konumundadır .(Son)
DURSUN OZAN DEDEYİ KAYBETTİK
Yozgat yemeklerinin ustası, Arabaşı yemeğinin ve Testi Kebabının ustalarından renkli siması ile tanıdiğımız Dursun Ozan dedemizi kaybettik. Allah Rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun. Yozgat kültürüne hakim, kültür ve sanata aşık Dursun dedeyle uzun süredir tanışıyorduk..Bize ve misafirlerimizi yaptığı güzel ikramlarla, Arabaşı ve Kendine Özel Tatlı ikramlarıyla yüzümüzü güldüren Dursun Ozan dedemiz uzun süredir hasta yatıyordu.. Uzun bir istirahate çıktığını duyduk, üzüldük, mahcup olduk, çünkü hastalığında onu ziyeret edememiştik.
Her gördüğünde " Vefasız Unuttun beni" der sitem ederdi. Radyo ve Televizyon Programlarında da birlikte olmuştuk. Özel ve güzel bir yemek kültürü vardı. Kendine has yemek tarifleriyle televizyonda seyircilerine yemek tarifleri yaparak bir dönem Yozgat kamuoyuna ağız tadında yemek tarifleri yapmıştı. Kendisiyle Yozgat Kültürü konularında röportaj yapmak üzere sözleşmiştik, ama nasip olmadı. Yozgat Sürmeli Türküleri, Yozgat Yemekleri ve Yozgat Tarihi üzerine röportajlarımız olacaktı. Ya Nasip demiştik, olmadı. Cenazesinde bulundum, Tabutuna dört elle sarıldım, " Hakkını helal et Usta" diye seslendim. Mevla Mekanını Cennet eylesin, toprağı bol olsun. Rabbim taksiratını af eylesin...Güle güle üstad yolun açık olsun,kabrin nurla dolsun....Bize hakkını helal et olmaz mı?