YOZGAT Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği ile Yozgat Bilim ve Kitap Dostları Derneğinin” düzenlemiş olduğu: “Dünden Bugüne Yozgat Mektep-i Sultani Yiğitler Harmanı Yozgat Lisesi” programına Yozgat Valiliği, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yozgat Lisesi Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün destek verdiği etkinlik bize göre amacına uygun ve muhteşemdi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz.
“Taş Mektep- tarihi mekân: Yozgat Mektep-i Sultani 1311/1895 yılında, Yozgat Mekteb-i İdadîsi adıyla kurulmuştur. Bu süreçte, gündüzcü olarak erkek öğrenciye 5 yıllık idadî seviyesinde eğitim verilmiştir. Bu eğitimin 3 yılı orta ve 2 yılı lise seviyesindedir. 1908-1909 eğitim yılında okul yedi yıllık idadî statüsündedir.1912 yılında, Manastır Sultanîsi öğrenci ve öğretmenleriyle Yozgat’a nakil edilmiştir. 1329/1913 yılında, idadîlerinin sultanî mektebine dönüştürülmesi kararı neticesinde Yozgat Mekteb-i Sultanîsi adını almıştır. 
Sarı Mektebin hikâyesi de hazindir. “Yozgat Mekteb-i Sultanîsi, 1915 yılının Ekim ayında 11. sınıfta eğitim gören 31 öğrencisini ve 1916 yılının Eylül ayında 10. sınıf öğrencilerini askere sevk etmiştir. Bu nedenden dolayı 1914-1915 eğitim yılından sonra; 1915-1916, 1916-1917 ve 1918-1919 eğitim yıllarında lise kısmını açabilmiş olsa da mezun verememiştir. 1917-1918 ders yılı başında 12. Sınıf Edebiyat Şubesi’nde eğitim gören 2 öğrencinin akıbeti, kurumun bu eğitim yılına ait bilgi olmamasından dolayı mezun olup olamadıkları ise bilinmemektedir. Yozgat Sultanî Mektebi, Çanakkale ve I. Dünya Savaşı’nın farklı cephelerine asker olarak 2 muit, 4 öğretmen ve en az 40 öğrenci yollamıştır. Kurama ait resmî istatistiklerden askere gidenlerin büyük kısmının okula geri dönemediği ve şehitlik mertebesine ulaştıkları görülmektedir. Canlarını Aziz Vatanımız uğruna feda eden Yozgat Sultanîsi öğrenci ve personelinin ruhları şâd olsun”…( Birinci Dünya Savaşında Yozgat Lisesi- Dr. Nuri Güçtekin)
Dünkü makalem de arz ettiğim amaçlar doğrultusunda Araştırmacı Yazar Osman Karaca’yı da davet ederek güzel bir program gerçekleştirdik. Osman Karaca kardeşimiz slayt eşliğinde harika bir söyleşide bulundu. Yozgat Lisesinin dünü ve bugününü konu alan nefis bir sunum yaptı. Şehit ve gazi yakınlarıyla yaptığı röportajlardan örnekler takdim etti. Sunumu dikkatle ve hayranlıkla takip edildi. Yazar kardeşimizi kutluyoruz. Program iki bölüm halinde gerçekleştirildi. Birinci bölüm Yozgat Lisesinde yapıldı. Öğrencilerimiz bilgilendirildi. İkinci bölüm ise Merkez Ortaokulu Salonunda gerçekleştirildi. Slayt ve söyleşi burada da ilgiyle takip edildi. Öğrencilerimizin ilgi ve alakaları takdire şayandı.
Maksat hâsıl oldu mu? Fazlasıyla…..Tarihi Lisemize ve Anadolu’nun ilk Futbol takımlarından olan Mekteb-i Sultani Futbol takımına vurgu yapmak istiyorduk; Yozgat Lisesinden Afrin’e Mehmetçiğe selam yollamak istiyorduk bunu da fazlasıyla yaptığımızı düşünüyoruz.Bir gariplik gördüm!.. Bazılarımız da kendini aşağılama, küçümseme- hor görme ve yok sayma hastalığı var. Bir de Yozgat’ta olumsuzluk ve doyumsuzluk hastalığına kendimizi kaptırmışız! Şehrimize kendini küçük görme hastalığı eklemişiz!... Muhalefet yapma hastalığı pirim yapıyor...” Bizden bi şey olmaz, bizden bi şey çıkmaz, bizden adam olmaz!..” deme hastalığına yakalanmışız. Tedavisi yok.
Mekteb-i Sultani -Yozgat Lisesi Programına destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Yozgat Valiliğine, Vali Yardımcımız Şükrü Çakır’a, İl Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Yazıcı’ya, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Oğuzhan Güneşer’e, Yozgat Lisesi Müdürü Şaban Dilbirliğine ve tüm okul personeline, Dernekler İl Müdürümüze, Araştırmacı Yazar Osman Karaca’ya, Merkez Ortaokulu Müdürlüğüne, Ses Sanatçısı Recep Kunduz kardeşimize ve etkinliğimize katılan müdür, amir ve dernek temsilcilerine haasseten teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyoruz.