Karambol sonucu bir refarandumdur, eğrisiyle doğrusuyla sonlandı. Üzücü olan ise paketin yeteri kadar halka tanıtılmaması, halkın ise siyasi   eğilime göre yönlenerek tercihleri kullanımları olmuştur. İçler acısı olan olgu ise sonuçsonrası sanki bir bayram havası içinde darbeci zihniyet sanılan Kenan EVREN Paşanın ve oluşumda katkısı bulunan üst düzeykomutanlarının hesap vermesi, yargı sevincievetler tarafından karşılanması olmuştur.
    Ülkenin fakru zaruret içinde harap ve bitap düştüğü 12 Eylül 1980 öncesi hazırlık, sonrası eylem yıllarını bizle birlikte yaşayankuşaklar iyi biliriz. O çemberin etrafında dolaşan ve içinde bulunan pek çok insanlar, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve çember sahibi asıl dış güçlerin ülkeyi haps ettiklerine tanık olmuşuzdur. O yıllarda çember içinden baktığımızda sağ sol kamplaşmaları doruk noktaya ulaşmış öğretmen ve öğrencilerle başlayan okl harekatları siyasi partilerin yönlendirmeleriyle aktif yön bulmuş sonuç olarak ülke gençlik ve evlatları fıkralar ayrılmıştır.
    Kominizm Faşizm, sosyalizm,baskısı altında rejim tehlikeye düşmüştür. Bireyler kullanılmış üniversite ve yüksek okullardan serpiştirilen okul terörleri Lise ve ortaokullarar kadar sıçramış kardeş kardeşin düşmanı olmuştur.
    Şehirler üniversiteler, Liseve dengi okullar, semt ve mahalleler, tüm beldeler bölünmüş sağcılar solcular solcular sağcıların, mahelle ve yörelerine giremez olmuşlardır,İktidarın acizliği kişisel sonrada kitlesel kitlesel hırslarını kendi dava ve doktirinleri tam tersi yönünde uygulamalarda bulunmaları olayları dahada alevlemiş ülkeyi yarına güveni olmayan batak durumuna getirmişlerdir. O günleri anımsadığımızda İlimizde de pek çok şeyler yaşanmış maraş olaylarınınbir benzeri sahneye konulmuştur. İş yerleri yağmalanmış aileler göçe zorlanmış güçlü güçsüzü sömürüaracı yapmışyaşlı genç kadın kız denilmeksizin tacize uğramış kavgalar dövüşler, İlimizde hat savhaya ulaşmıştır. Tuzkaya mahallesi ayrı bir düşünce mahallesi taşköprü, çatak, nohutlu mahalleleri ayrı bir düşünce haline getirilerek İl gençliği birbirine düşman edilmiştir.Başka il ve beldelerden gelen gençölüm haberleri ilimize acı ve burukluklar yaşatmıştır. Ölümlere mashar olmuştur. Necip Altınok, Mustafa Ekinci,Metin Karatepe, Şükrü Bağcı ve pek çok yiğit bunların bir ifadesidir.
    Asıl olan ülkeninbu acı günüde acaba ne yapılmalıydı Elbette bu karışıklığın üstesinden gelebiyecek bir güç olmalıydı. Aksisi  ise ülke kan deryasına döner elden giderdi. İşte o güç bu vatanı sahiplenen Türk silahlı kuvvetleri olmuştur.
    Evren paşa Hulusi sayın paşa Sedat Celasun paşa ve üst düzeydeki komutanlar olmuuştur. Onlara bu vatan evlatlarının bir minnet, teşekkür ve diyet borçları vardır. Darbe elbette hiç bir toplumda kabul sayılmaz amaülke anlatılan boyutta olunca kaçınılmaz olur. Anlatılan gibi abartı olmayan bu askeri darbede her yol denenmiş yöneticilere hükümete medya ve basınla gerekli ihtarlar yapılarak uyarılmıştır. Bıçak kemiğe dayandığı an askeri müdahele yapılmıştır. Halkise bu olgunun artık kaçınılmaz, şart olduğunu benimsemiştir. Hiç bir iktidar ve siyasi parti veya yargının bu şerefli milliyetçi, haysiyetli paşalarıyargılamaya hakları yoktur. Onlarki ülke birliğini ve beraberliğini sağlamışlar. Atatürk’ün emanet ettiği cumhuriyeti kurtarmışlardır. Yargılanacak birileri var ise ülkeyi o acımasız hale getirenlerdir. Kardeşikardeşe düşürenlerdir.
    Millet evlatlarına silahı cephaneyi mühümmatıverip kamplarda eğitim yaptıranlar ve yapanlardır. Şu dönemde ise terörün üstesinden gelemeyenler.Ülkede istikrarı ve birliği sağayamayanlardır. Değerli Evren paşam, Kıymetlisilah arkadaşları sizler her zaman asil yüreklerde bir cevhersiniz. Tanrım sizleri ve siz gibi komutanları başımızdan eksik etmesin der. Huzurlarınızdabir vatan evladı olarak eğilir.            
    SİZLER İYİKİ VARSINIZ