Hangi tarım alanlarını?
     Baba, anne, dede Hakk’ın rahmetine kavuşmuş, geride kalanlarına tarla kalmış… Tarla on dönüm, üç veya dört de varis (Hak Sahibi) mevcut. Buraya kadar her husus normal. Bundan sonrasına gelince; diyelim anlaşmazlık çıktı, Bakanlık dört şık ortaya koyuyor ve açıklaması da şöyle:
1- Mirasçılar anlaştıkları takdirde, diğer hissedarlara tapu devri yapabilecekler.
2- Bedel için kredi imkânlarından faydalanacaklar.
3- Tapuya ortak kullanacağız şerhi düşebilecekler.
4- Anlaşamazlarsa ya tamamının isteği ile anlaşmazlıkta izale-yi şuu yoluyla üçüncü kişilere satabilecekler.
Ayrıca kanunda, sınırdaş arazi maliklerine de ön alım hakkı tanımaktadır. Mirasçılar vefat tarihinden başlayarak, iki yıl içerisinde intikali yaptırmakla sorumlu tutulmaktadır. 
Kardeşlerden (mirasçılardan) birisi diğerlerinin hissesini aldığı takdirde, bedelini en geç bir yıl içerisinde ödeyecektir.
***
Gönül ister ki, her mirasçı paylaşımlarını sulh ve sükûnet içerisinde halletsinler. Yalnız; birbiriyle dargın olanlar, komşu tarlanın sahibinin ön alım hakkı ne olacak? Diyelim ki, kanlı bıçaklılar, kanun koyucu bu gibi durumları da göz önünde bulundursalardı, daha sağlıklı olmazmıydı..?
Hisse alımlarında kredi desteği çok olumlu bir karar olmakla beraber tüm mesele kardeşler arasında ki alış verişlerden doğacak olumsuzluklardır. 
Taşınmaz fiyatları şehirler içinde, köylerde bilirkişi kurumu teşkil etmek çok yerinde olacaktır. 
Zira “sen az verdin, çok verdim” kavgası yaşanmamasının önüne geçilmiş olacak, kavgalarda asgariye inecektir. Aksi halde zaten işi başından aşkın adliyelerin yükü daha da artacaktır.
***
Toplulaştırma yapılan tarlalarda, izale-yi şuu (ortaklığın giderilmesi) davası açılsa bile red edilmektedir.
20 dönüm altındaki bir arazide hissedarlar içerisinden birisinden alacağınız varda, icra takibi yapacaksanız, tapu işleminde engelle karşılaşabilirsiniz. Talebiniz reddedilir.
***
ŞEHİR YAKINLARINDAKİ
ARAZİLER
Aynen toplulaştırma içerisinde mütalaa edilmektedir. Şehrin hemen bitişiğinde, 20 dönüm altında (19,999m²) 100 veya 200m² hisseniz var, imara girmedikçe, hissedarlardan birisine satmak zorundasınızdır. 
Bu durumda vatandaşın mağduriyeti hat safhaya ulaşacaktır.
Bu konuyla ilgili daha çok yazı yazarız. Bu su bu pilavı kaldırmaz.