YOZGAT, Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olmasının yanında, kanatlı hayvan yetiştiriciliği bakımından da önemli bir bölge.. Bugün tahıl üretiminde önemli bir paya sahip olan Yozgat'ta doğal olarak kanatlı hayvan besiciliği, bireysel düzeyde yapılıyor. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl sonu itibariyle Yozgat il genelinde 774 bin 432 tavuk, 38 bin 21 kaz, 20 bin 101 hindi varlığı tespit edilmiş.. Bu kanatlı varlığına kurulan tesislerde belirli gün sonunda elde edilip, kesilerek pazara sunulan türler mevcut değil.. Ama kurulan çiftliklerde doğal ortamlarda yetiştirilen türler dahil...

ORGANİK ÜRETİM...

Dünyanın en fazla yumurta üreten ve gelir elde eden ülkesi olan Fransa hükümeti aldığı bir kararla 'kafeste tavuk' yetiştiriciliğini sonlandırıp, açık havada yetiştirilen tavuk üretimine geçilmesi yönünde bir karar almış.. Belirli bir sürecin ardından kafeste tavuk ve yumurta yetiştiricilinin tamemen yasaklanıp, doğal ortamda üretimin yapılması kararı, basına da yansıdı...

SÜRTÜK TAVUK...

Bir zamanlar Yozgat'ta ister şehirde, ister köyde olsun, müstakil evlerin önünde kümesler mevcuttu. Bu kümeslerde beslenilen tavuklardan elde edilen yumurta tüketilir, ihtiyaç fazlası ise mahalle/köy bakkalına götürülüp satılır, alınan ürüne karşılık takas edilirdi. Özellikle 'kuş gribi' vakası ile birlikte neredeyse tüm kanatlılar toplanıp, açılan çukurlarda ihma edildi. 2006 yılında büylük çoğunluğu tavuk olmak üzere 30 binden fazla kanatlı itlaf edilerek, gömülüp, üzeri kireçle kapatıldı. Sonraki yıllarda kanatlı sayısında ciddi düşüşler yaşandı. Şimdilerde kanatlıların sayısında önemli bir artış sağlandı. Bu arada özellikle hindi ve kaz çiftlikleri kurulmak suretiyle kanatlılar içerisinde her iki türde ciddi bir yer tutmaya, önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Yozgat'ta kaz yetiştiriciği alınında önemli gelişmeler, bundan sonraki süreçte de yaşanmaya devam edecektir...


Kaz yetiştiriciliği bakımından başlatılan çalışmalar örnek teşkil edilerek, diğer kanatlı yetiştiriciliğine yönelik de projeler üretilmesi gerekir. Belirli köylerde kurulacak olan kümeslerde, doğal ortamlar oluşturulmak kaydı ile yapılacak tavukçuluk faaliyetleri ile elde edilen yumurta ciddi bir gelir kapısı, ekonomiye de katkı sağlayacaktır. Doğal ortamdan beslenip, et ve yumurta alınabilinen tavukların, daha sağlıklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Pazara sunulan 'sürtük' olarak adlandırılan et tavukları da, bu tavukların yumurtaları da; pazar payı oldukça yüksek olan sanayi türü tavuklardan ve yumurtalarından daha fazla ederi var. Talep fazla.. Ama talebi karşılayabilecek üretim sınırlı.. Üretimi artırıp, gerçekten doğal ortam ve yöntemle üretim ciddi gelir getirir...