TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan Yozgat'ta, üretim açısından istenilen seviyeye bir türlü ulaşılamıyor. Bunun birden fazla nedenleri var. Tarıma elverişli alanların önemli bölümünde üretim yok. Üretimde bulunan tarım alanlarının yarıya yakını ise nadasa bırakılıp, ekilmiyor, biçilmiyor.  

Nedenlerden birisini sıkça gündeme taşıdım. Çiftçi, girdi maliyetlerinden şikayetçi olduğu gibi, pazarlama konusunda da ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ürettiğini pazara sunabilmesi ciddi bir maliyet getiriyor. O da üreticinin ürününü satamamasına, zarar etmeye başladığında da üretimden vazgeçip hizmet sektöründe kendisine iş edinmesine neden olmaktadır.

Tarım sektörünün paydaşları, 'Sözleşmeli üretim' modeline genel olarak karşı çıkıyorlar. Haklı oldukları nedenler var. Ancak, genellemenin dışına çıkıp, Yozgat açısından 'Sözleşmeli üretim' modelinin uygun olabileceğini düşünüyorum. Daha önce yapıldı. Niğde'de bulunan çiftçiler, patateste görülen hastalığa bağlı olarak ekime getirilen sınırlama nedeniyle Yozgat'tan tarım alanları kiralanıp, patates ekimi yaptırıldı. Boğazlıyan ilçesindeki tesis ihtiyacı olan patatesi ektirdi, ektiriyor, aynı yöntemle. 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Ticaret ve Sanayi Odası'nın bileşenin de oluşturulacak bir komisyon tarafından, tarımsal ürünleri işleyen firmaların talepleri doğrultusunda ekimler yaptırılabilir. İnanıyorum ki; Yozgat'ta pazar sorunu çözümlenirse, üretilen ürünlerin elde kalma ihtimali ortadan kalktığında, tarımsal üretim ciddi anlamda ivme kazanacaktır. Yozgat'ın kurtuluşu, gelişmesi tarım ve turizm sektöründedir. Bunu iyi değerlendirirsek, göçü de önleriz.