Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bekir Bozdağ, ''Anayasa Mahkemesinin kararını nasıl yorumluyorsunuz?'' şeklindeki soruya, ''Artık Anayasa Mahkemesinin kararı geride kaldı, bu karar ile ilgili değerlendirmelerimizi biz yaptık. Bundan sonra halkoyuna sunulan paket ile ilgili, bu paketin neler getirdiğini, neleri milletimizin faydasına sunduğunu milletimize anlatmaya devam edeceğiz'' yanıtını verip, ''evet'' ve ''hayır'' oylarının hangi anlama geleceğini yorumladı. ''Bu pakete 'evet' demek, kadınlarımızın bu günkü durumundan daha ileri götürülmesine 'evet' demektir. 'Hayır' demek, kadınlarımızın lehine düzenleme yapmaya 'hayır' demektir'' diyen AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:
     ''Bu pakete 'evet' demek, baktığınız zaman şehitlerimizin dul ve yetimleriyle gazilerimize, yaşlılarımıza, çocuklarımıza, milyonlarca özürlümüze daha iyi bir hayat imkanı sunmak üzere devletin pozitif ayrımcılık yapmasına 'evet' demektir. Buna 'hayır' demek kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri, şehitlerimizin dul ve yetimleri ile gazileri korumak için devletin daha fazla tedbir almasına 'hayır' demek anlamına gelecektir. Bu pakete 'evet' demek memurlarımızın toplu sözleşme hakkı olmasına 'evet' demektir, 'hayır' demek 'memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesin' demektir. 'Evet' demek, emeklilerin toplu sözleşmeden istifade etmesi ve zam beklemesi yerine hükümetle pazarlık yapıp, zam alması anlamına gelir. 'Hayır' demek 'emeklilerin toplu sözleşmeden istifade etmesini istemiyorum' demektir.''
     Bozdağ, bu pakete ''evet'' demenin 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasına ''evet'' demek anlamına geleceğinin de altını çizerek, şunları anlattı:
     ''12 Eylül'de yapılan haksızlıkların, hukuksuzlukların, keyfiliklerin hesabının sorulmasına 'evet' demektir. Buna 'hayır' demek 12 Eylül darbesini yapanların yaptıkları haksızlığın, hukuksuzluğun, keyfiliğin hesabının sorulmasına 'hayır' demektir. Bu pakete 'evet' demek milyonlarca memurun kınama ve uyarma cezası aldığı zaman yargıya gitmesine 'evet' demektir. Hakim ve savcılar meslekten atıldığı zaman yargıya gitmesine 'evet' demektir, bir asker meslekten atıldığı zaman mahkemeye gitmesine 'evet' demektir. 'Hayır' dediğiniz zaman memurların uyarma ve kınama cezasına katlanması, mahkemeye gitmesine 'hayır' demektir. Bu pakete 'evet' demek hukukun üstünlüğüne 'evet' demektir. Siyasallaşan bir yargıya değil hukuk devletine bağlı bir yargıya 'evet' demektir. Yargıda tarafsızlığın hakim olmasına 'evet' demektir. Bu pakete 'hayır' demek yargının siyasallaşmasını önlemeye 'hayır' demektir.''
''GERÇEĞİ GİZLEME GAYRETİ''
    Bu pakete ''hayır'' demenin ''demokrasiye hayır'' demek, milletin devlet karşısında güçlenmesine ''hayır'' demek olduğunu kaydeden Bozdağ, şöyle dedi:
     ''Bu pakete 'hayır' demek vatandaşın bireysel hakkı için Anayasa Mahkemesine gitmesine 'hayır' demektir. 'Evet' demek ise vatandaşın bireysel başvuru hakkını tanıyarak, bir takım yargı süreçlerinde yaşadığı temel hak ve hürriyet ihlalleriyle ilgili mahkemeye başvurmasına 'evet' demektir. Sonuç itibarıyla bu paket vatandaşı devlet karşısında güçlendiren, demokrasiyi güçlendiren, sosyal devleti güçlendiren, hukuk devletini güçlendiren düzenlemelere 'evet' demektir. Bu paket milletimizin demokrasinin bulunduğu standart bakımından hem hukuk devleti anlayışı bakımından hem bireysel hak ve hürriyetler bakımından hem de sosyal devlet anlayışı bakımından bir adım ileri gitmesine 'evet' demektir. 'Hayır' demek ise '12 Eylül darbe anayasasına dokundurtmam' anlamını taşır, 'darbecilerin yaptığı anayasa bizim için kafidir, yeterlidir' anlamını taşır. 'Evet' demek ise 'bu darbe anayasası artık millete yetmiyor, yenisi lazım' anlamına gelecektir. Milletin darbe anayasasından bir nevi 12 Eylül'den hem darbecilerden hem darbe anayasasından sandıkta hesap sorması anlamına gelecektir.'' 12 Eylülde milletin gereken cevabı vereceğini vurgulayan AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, ''Parti genel başkanları her ne kadar 'şöyle, böyle' dese de CHP'ye, MHP'ye, BDP'ye oy veren pek çok vatandaşımızın da demokrasinin standardını yükselten değişikliklere kabul yönünde, 'evet' yönünde oy kullanacağına inanıyorum'' dedi.
    Muhalefet partilerinin referandumu hükümetin güven oyuna dönüştürmesinin gerçeği gizleme gayretinden başka bir şey olmadığını ileri süren Bozdağ, ''Darbecilerin yargılanmasına 'hayır' diyemeyeceği için bunu 'hükümete evet mi, hayır mı?'' noktasında, memurlara toplu sözleşmeye 'hayır' demeye zorlanacağı için bunu 'hükümet devam etsin mi, etmesin mi?' noktasında getiriyor'' diye konuştu.
''MUHALEFET ZORLANDIĞI İÇİN...''   
    Bozdağ, muhalefetin emeklilerin toplu sözleşmeden yararlanmasına ''hayır'' diyemeyeceği için tartışmayı başka bir noktaya getirdiğini savunarak, sözlerini şöyle tamamladı:
    ''Esasında muhalefet partileri bu Anayasa değişiklik paketinin içerisinde olan konulara 'hayır' demekte zorlandıkları için bu konuyu 'hükümete evet mi, hayır mı?' noktasına dönüştürme çabaları var ama bu milletin basiretini unutuyorlar. Türk milleti seçim ile referandum arasındaki farkı gayet yakından bilmektedir, paketin ne getirip, ne götürdüğünü de en az siyasi partiler kadar yakından takip etmekte, bilmektedir. O yüzden milletimiz bunu ayıracaktır, bu halk oylamasında paketin kabulü veya reddi yönünde oy verecektir, siyasi partilerin manipülasyonlarına, konuyu çarpıtmalarına, konu vesilesiyle başka konuları gündeme getirmelerini onaylamadığını da sandıkta gösterecektir. Burada artık millet 12 Eylül Anayasası ile Türkiye'nin yola devam edemeyeceğini, Anayasa'nın değiştirilmesi yönünde de bir irade ortaya koyacaktır, kabul oyuyla. İlk defa darbecileri yargılayacaktır. Ama ne gariptir ki darbecilerden en fazla zarar ziyan gördüğünü söyleyen MHP'dir, CHP'dir, BDP'dir ama Kenan Evren'den daha fazla darbe anayasasına sadakatle sahip çıkmakta, 'biz bu anayasaya dokundurtmayız' propagandası yapacaklardır. Eminim Kenan Evren yetiştirdikleri siyasetçilerin veya onun gölgesinde yetişen siyasetçilerin bu tutumlarından dolayı da son derece memnundur, diye düşünüyorum. Ama millet onlara bu tutumlarının cevabını sandıkta fatura edecektir.''
Editör: TE Bilişim