Erkeksen pınarın ordan geç hadi… Eyasini vermiş eşiğin ağzına da yatıp, gelene geçene imansız imansız bakardı Şekirin it. Aklımız çıkardı kafirin yüzünden…
    Yav arkadaş adam bağlamaz mı itini. Hosur Sülümanın avradı gaptı, İdinin Osmanı gaptı, Benzadenin Etemi, Kose Veyisin Cemişi, Pot Yağbın Barışı, Mar Ahmetin Volkanı, Cin Faruğu, Gocelinin Bahriyi, Apılının Uşahları hep gaptı. Osahmedin Ihsenin paltoyu yırtmış, Seyit Kanin Hacelinin düveyi yıhmış, Cırtılın Civanın zağarı boğmuş, Şavgının şişaa dalamış, Nazente bibinin cücükleri gırmış, Dağlı Satılmışın gatırları parlatmış, mazarat ki kafir bi dakka boş durmazdı la...  
    Kâyâ ya şikayet edip Şekiri odaya çağırttılar. Gelmiyo arkadaş yav. Ehtiyar heyeti yav Şekir , ayıp, sayıp yavrum ne deselerde norüyüm hergün kesliyom diyo, vallahi billahi. Babayın, anayın aşını içiyim. Şu gomşuluğa yakışırmı arhadaş…Guccük Durağan Haceli “Şekir Gardaşım, zencirin yoksa zencir veriyim, hayatın altına bağla, mıhatol itine” dedi, “Niye bağlayım arhadaş, dölek gidene seslenmiyo benim it” diyo daha.
    Neyse, Şekirin itini Sorgun'a gum çeken makinelerden biri depeledi. İt geberdi. Köylü gurtuldu. Şekir Sarınınören'den bi dene zağar daha getirdi ya, onun da gonuya gonşuya bek mazaratlığı tokanmadı.
    Arada köyümüzde böyle aksi durumlar olurdu. Bazıları Şekir gibi galp davranırdı ama onun gerekçesi de koyunlar çalınmasın diye iti serbest bırakırdı.. 
    Milleti gapması bir tarafa dursun, gel gelelim Şekirin geberen itle benim aramda geçen maceraya…  
    Malların guşluh samanını verdim, pınarın oluktan sulamaya götürmüştüm. İt yine eşiğin ağzında uzanmış, yampiri yampiri bakıyordu etrafa. Sakince geçtim uzağından. Pınarla itin arası yaklaşık 50 metre falandı. Rahmetlik babam oğlum, itinen göz göze gelme, bakma bile derdi. Göz göze gelirsen it ılgar o zaman derdi. Ağar ılgarsa eline bi daş al, olduğun yere çôk derdi.  Tecrübe her zaman test edilmiş, yaşanmış doğruluk payı yüksek deneyimlerdir. Dinlemedik işte. Korkak korkak pınara doğru gittim. İte yan yan bakıyordum. Bakmamaya çalışıyordum ama yan yan bakmaktan da kendimi alamıyordum. Çok korkuyordum çünkü.
    Mallar suyunu içti çatal gapıdan içeri girdi. Eşek de suyu içti eve doğru yöneldi, o arada it yerinden kalkınca ben korkuyla o tarafa yöneldim. İtle göz göze geldik. Önce sert bir bakış ardından hırlamayla karışık çirkin bir duruş ve hışımla ılgama…
    Hey şey bir anda olmuştu. Ala korkulu sağlı sollu 15-20 şamar vurdum ite ama  it güçlü ve çevik hareketlerle beni yere yatırdı ve sağ kolumu dakikalarca hırpaladı. Çete Memmedin avradı Haçça Eme mert ve cesur bir kadındı. Hemen yerden kaptığı küçük bir çitilgiyle şıltak yaparak itin üzerine yürüdü ve beni elinden aldı. Peşi sıra taş falan attı ve it eşiğin altındaki delikten havluya girdi.
    Kohne'den aldığımız mintanla, gadife saho haşat olmuş. Pantulun altı diz kapağıma kadar ay biçiminde yırtılmış. Goluma üç yerden diş geçirmiş ki, gören bu oğlan kesin gudurur dediler.
    Hatıcın Cennet Bibi, Urhuya Garının evden yağ erittirdi getirdi bana içirdiler. Damağımı kaldırıp şamar attılar. Yara yerlerime çapıt yakıp bastılar. Pambıh yenge suyla ıslatarak şeker ezdi ve yazıh oğlan yesin bek gorhmuş diyi dürüm yapıp verdi. O zamanlar orta birde okuyordum. Bu oğlan iyi okuyo nazar dadi dediler. Cevriye Nene kostavasıyla evinde üzerlik yakmış getirip tütüttü. Şekirin tüm horanta apırcın oldu, iti neyi döğüyo ya noolacak doğsen sanki. İt ahıllanacahmı yani. İtini bağlayacaksın arkadaş. O zamanlar candarmaya şikayet etselerdi ne olacaktı Şekirin durumu. Ağar şikayet etmediysek o bizim insanlığımızdandı. Bizimde vardı itimiz  vallahi tandır eviynen gış evinin arasındaki helgirin dibinde sürekli bağlı dururdu. Dursun noolacak ki. Biri geldinmiydi ürmesi yeterdi. Eşşağamiz bile bi gonşunun dikmesini neyi gemirmesin diye baccede gocah gene bi zikkeynen örklü dururdu. Yani biz heç bi gonşuya ziyannıh vermez, dirliksiz etmezdik.
    Geldi geçti ya hâlâ içim garezlenir Şekir'e. Hadi gudursaydım. İtin  gorhusundan eve doğru palazıttıydım ya, o arada pöçüğüm daşa gelmiş vallaha iki-üç hafta çektim. Aleddinin Satılmış “Şekir üreluğün itin bana da ılgadı, bayahdan gine hırladı, ötoon de Meçikaraya hooladı “ dedi. Şekirde tık yok yav. Mıhdar Etemkânin Salim, “Arhadaş bundan sona itini gapıp guverene süveciğik dedi. Herkes itine mıhatolsun, guver diyenede bek gulaasmasınlar dedi.  Bazıları dinlemediler ya ginede koyün çoğu itini bağladı. Millet irahat etti.
    Ayıp arhadaş yav…