ŞEHİT Lokman Eker'in babasının mevlidi var namaz sonrası Mevlit yemeği var dediler. O vesileyle yola çıktık. Buzacıoğlu Köyüne gidiyoruz. Şehit Lokman Eker'in cenaze törenine de katılmıştım. Köye varınca hatırladım.
Yozgat Vali Yardımcımız Şükrü Çakır, Ankara Yozgatlılar VAKFI Başkanı Durak Turan Düz ve Yerköy Genç İş Adamları Dernek Başkanı Ayhan Çelik'le birlikteydik. Köye vardığımızda Buzacıoğlu Köyünden bir gurup insan bizi karşıladı. Namaz çıkışıydı. Şehit Lokman Eker'in babası Ali Ihsan Eker evine davet etti bizleri.
Yakın akrabalarının cenazeleri varmış bir de yakınlarının düğünü o vesileyle mevlidi ve yemeği ertelemişlerdi. Düğün yemeğine buyur ettiler. Yemek sonrası Şehidin evine gidip Kur'an okuduk. Sonra bizi Şehit Lokman Eker'in odasına buyur ettiler.
Şehidin yatak odasına girince bir hüzün çöktü içime; bi hoş mahzunlaştım, duygularım tavan yaptı. Karşımda kocaman bir Türk bayrağı, küçük bir somyada şehidin yatağı, gelin kız odası gibi süslenmiş. Sağ duvar boydan boya Şehidin fotoğrafı ile tanzim edilmiş. Giysileri, askeri elbiseleri, botları aynen korunmuş, şehit müzesi gibi...
Oda bir müzeyi andırıyor. Şehadetin simgesi her şey onu çağrıştırıyor. Yüreğiniz cız ediyor, içinize sıcacık bir ağıt akıp kalbinize bıçak gibi saklanıyor. Gözlerim Şehidin babasında: sakin, mahzun ve gururlu “Vatan Sağ olsun!” der gibi BAKIYOR gözüme...Şehide duyduğumuz saygı Uğruna diz çöküp oturuyoruz odasına...
Mahzun ve mahcup gözlerle odayı baştan sona tarayıp şehidin kokusunu koklamaya onun gururunu tatmaya çalışıyorum. Ey şehit oğlu şehit!... diyorum beni haklı çıkardın: ben ne demiştim? Yozgat'a bir Şehitler müzesi Şart !
Gördüm ki şehit babası müzeyi Çoktan açmış bile...
Fotoğrafları, Şehidin eşyalarını görünce "Ben haklıyım!" Dedim. Niçin mi? Şehitler Müzesinde sergileyecek şeyleri bulabiliriz demiştim. Şehit Lokman Eker'in odası beni yalancı çıkarmadı.100-150 Şehidin eşyaları- hatıraları Şehitler Müzesini Çoktan dolduracak konumdadır. Yeter ki biz " Şehitler Müzesi" kurmaya karar verelim.
Mili ve manevi duygularımın tavan yaptığı Şehidin odasından ayrılmak zor geldi bana. Kalbimiz ve duygularımın yarısı asılı kaldı şehit Lokman Eker'in Odasında. Ağıtla gururun birlikte yaşandığı oda şühedanın mezarını çağrıştırıyor. Sessiz, Hüzünlü ve gururlu...
Şehit Lokman Eker'in annesi geldi odamıza. Tam bir Anadolu kadını, gururlu ve onurlu duruşuyla su serpti yüreğimize: "Üzülmeyin oğlum cennette refah içinde geziyor!" Der gibiydi.
Sözün özü: Yozgat' a bir Şehitler Müzesi şart ve elzem. Mekân? Neresi olur bilmem. Konakların birini restore ederiz, özel bir müze yaparız eski askerlik binasını kullanırız; neresi uygun olursa... Şehitlerimize yakışır bir müze açmış oluruz. Onlara şükran ve minnet borcumuzu yerine getirme adına ve genç nesillere milli duyguları taşıma adına Şehitler Müzesi'nin açılmasını önemsiyoruz.