Küçükçalağıl Köyü, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı cömert gönüllü ve misafirperver insanların yaşadığı madımağı, süt ürünleri, meyvesi ve sebzesiyle ünlü çok güzel bir köy. Burda yetişen her ürünün lezzeti diğer köy ve şehirlerin ürünlerinden farklı. Rakımı, arazi yapısı, toprağın fosfor ve mineral değerleri, güneşin açısı, yağış oranı ve diğer imrenilir artı özellikleriyle tarım ve hayvancıIığa çok uygun bir yer. Tabiiki artan nüfus, kısıtlı ekonomi, yetmeyen arazi, eğitim, sağlık, çalışma ve sosyal güvence beklentileri her köy gibi bu güzel köyünde terk edilmesine, kaçınılmaz göçün pençesine itilmesine neden olmuş. Sıcak yüzlü, dost muhabbetli, arkadaş sevdalısı, Türkiye aşığı bu güzel insanlar haklı olarak büyükşehirlere göçmüşler. Araya iletişimsiz zamanlarda girince bağlar zayıflamış, birbirini unutan veya  tanımakta güçlük çeken nesiller oluşmuş. 
İşte bu kopan bağları tesis etmek, yeni nesilleri birbiriyle tanıştırmak, akrabalık ve hemşehri ilişkilerini kuvvetlendirmek için yola çıkan iki güzel insan Sayın İbrahim ERSOY ve Sayın Habip ERTÜRK, Anadolu sıcaklığı, şiarı ve saygısıyla donanımlı fedakar emekleriyle köyünü, köylüsünü ve memleketini yüceltecek o kadar güzel projelere imza atıyorlar ki, bir hemşehri olarak gururlanmamak elde değil. Bu vefalı insanların amaçları Küçükçalağılın fakirini, düşkününü kalkındırmak, zengini, girişimciyi şahlandırmak, yaşadıkları bölgedeki Yozgatlı siyasilerin, bürokratların, sanayicilerin, işadamlarının, işçinin, memurun duyarlılığını tetiklemek, kanun, genelge, yönerge, tüzük ve teşviklerin takipçisi olarak eğitim, istihdam, tarım, hayvancılık, alternatif üretim teknikleri ve her çeşit yatırım türleriyle, Küçükçalağıl Köyü adına sağlanabilecek en geniş imkanların dahilinde olmak, amaç ve gayretleriyle iyi niyetlerini birleştirip mesafe almayı arzuluyorlar. Gerçekten her ikiside çok çalışkan ve üretken birer sivil toplum kuruluşu niteliğinde. Elbetteki bu güzel niyet ve gayretlerin ancak kendi köylülerinin birliği ve desteği ile mümkün olabileceğinin bilincindeler.
Bilirsiniz ki, sevginin, dostluğun, yardımlaşma ve dayanışmanın en sadakatli olduğu Yozgat topraklarında yetişen insanlar vatansever ve asil soylu olur. Düşenin elinden en yüksek merhametle onlar tutar. Onuru ve erdemi incitmeden, İslama ve Türklük ahlakına  en yakışan yardımları Yozgatlılar yapar. Fakirin, fukaranın halinden de en iyi Yozgatlılar anlar.
İbrahim ve Habip Başkan, yönetim kurullarıyla İnsanları bir araya getiren, memleket, köy ve hemşehri hasretiyle özlemleri gideren fedakar buluşma organizasyonlarıyla ses getiren etkinlikler yapıyorlar. Madımak, arabaşı, piknik ve köy gezileriyle çocukların, yeni nesillerin gururla bu topraklara sahip çıkmaları, tanışmaları ve aidiyet duygusu hissetmelerini sağlıyorlar. Ağaçlandırma ve kütüphane zenginleştirme programları, giysi ve kırtasiye yardımı organizasyonları düzenliyorlar. Metropol şehirlerdeki çoğu kültür-sanat programlarında mutlaka Küçükçalağıl Köyü ve köylülerinin adını anons ettirerek Küçükçalağıl adına adeta büyük bir şehir imajı katarak, herkesin hafızasında kalmasını, merak edilen bir turizm merkeziymiş gibi reklamının yapılmasını sağlıyorlar. Bu haftada Ankara Akyurt’ta bulunan Güzelhisar Mesire Alanında yapacakları görkemli madımak şenliği ile yine koskoca Başkentte; Küçükçalağıl Köyü ve köylülerini  konuşacaklar  gibiler.
Küçükçalağıl Köyünün Halım Pınarı (Haceliağanın pınarı) adında zümrüt yeşille kaplı çok güzel bir sayfiye alanı var. Berrak çeşmelerinden akan memba kalitesinde doyumsuz suları, bakir toprakların canlılık ve  renk kattığı özel ürünleri var. Buranın madımağının lezzeti başka köylerin, şehirlerin madımağından çok farklı. Lezzeti, aroması ve görüntüsü en aranılır tür. Yaylasının mantarları, ineklerin, koyunların yoğurtu, sütü, bahçelerinin sebzesi, meyvesi ve tüm toprak ürünlerinin rayihası bambaşka. 
İnsanlarının karakter yapılarıda övgüye mazhar. Hepsi yardımsever, dürüst ve çalışkan. Bayrak ve vatan aşkı kalplerine işlenmiş. Sofraları açık, yürekleri temiz, saygılı, görgülü, onurlu, adam gibi adamlar. 
İbrahim ERSOY Başkanın Seyit ÖZBAŞI, Ergin YILDIRIM, Asım ERTÜRK, Nuh BULUT Nizam ERTÜRK, Menderes PAMPAL gibi hepsi birbirinden çalışkan, üretken ve herkes tarafından çok sevilen harika bir Yönetim Kurulu var. İstanbul’da Habip ERTÜRK Başkanında öyle. Habip GARGİ, Satılmış BULUT, Yaşar ÇALIŞIR, Ömer ESER, Tolgay KOÇ, Ramazan PAMPAL, Selmani GARGİ, Mustafa PAMPAL ve Muammer ÖZBAŞI gibi köyü, köylüsü için her türlü fedakarlığa amade çok sevilen bir yönetim kurulu var. İnşallah bir aksilik olmazsa Habip ERTÜRK Başkanın İstanbul programına gideceğiz ve onların çalışmalarını ayrıca gazetemizde yayımlayacağız.
Küçükçalağıl köyünden ayrılarak siyaset, ticaret, sanat ve bürokraside güzel mesafeler almış … gibi değerli isimler var. Bu güzel köyün acı ve tatlı her gününde ellerinden gelen imkanlarıyla katkılar sağlayarak birlik ve beraberliğin daim olması için imkanlarını seferber ediyorlar. Derneklerin kurulması, ayakta kalması ve hedefine ulaşması için Hacı Osman ERSOY ve Osman GARGİ gibi gizli emektarları var. Köyüne, köylüsüne hiçbir yardımdan kaçmayan ve sürekli koşuşturan Mahmut ÖLMEZ, Emrah ÖLMEZ, Nurettin ÜNLÜ, Fahrettin ÜNLÜ, Ömer TEKDEN, Ayşe TEKDEN, İhsan ÖZBAŞI, Dursun YILMAZ, Mehmet BULUT, Mustafa AKARSLAN, Mehmet ÖNEN, Yusuf YOZGAT, Celal BULUT, Şeref AKTEN, Emrah ERTÜRK, Nuh BULUT, İbrahim GARGİ gibi güzel yürekli insanları var. Muhtar Haydar KURT ve Yardımcısı Ahmet GÜLER’de her zaman köylüleri için kutsal emeklerini esirgemeyen harika insanlar. Küçükçalağıl Köyünün adını sürekli yüceltecek Muhammet BULUT, Halit ÖNEN, Ferhat ÖZBAŞI gibi gençler, yöresel oyunlarımız, yemeklerimiz, folklorik değerlerimiz ve etnoğrafik zenginliklerimizin nesilden nesile aktarılması için imrenilir çalışmalar yapıyorlar.
 Yozgat veYozgatlı adını zirveye taşıyan İbrahim ERSOY ile Habib ERTÜRK Başkanlara ve Yönetim kurullarına çok teşekkür ediyoruz. Memleketimizin süsü, coğrafyamızın incisi, Yozgat’ımızın yüz akı, yiğit, cömert ve vefalı insanların yaşadığı bu güzel köyün onurlu insanlarına hemşehri kimliğimize saygınlık kazandırdıkları, övünç ve gurur verdikleri için ahirete intikal edenlerine Allah’tan rahmet, yaşayanlarına sağlık, mutluluk ve uzun ömürler diliyorum. Zengin sofraları, eşsiz sebze ve meyveleri, cömert yürekleri, görgülü insanları ve karşılıksız dostluklarıyla sürekli sevgi ve güzellik üreten pırlanta kalpli Küçükçalağıl köyü ve köylülerinin tüm Yozgatımızda tanınıp bilinmesini istiyorum. 
Saygılarımla…