1-KAHVALTIYI ATLAMAYIN: Kahvaltıyı atlamak gün içinde ani açlık ataklarına ve daha çok besin tüketmenize sebep oluyor. Uyandıktan sonra 1 saat içinde mutlaka kahvaltınızı yapın.

2-YUMURTA YEYİN: Yumurta protein içeriği sebebiyle uzun süreli tokluk sağlar ve yağ yakımını kolaylaştırır. Haşlanmış ya da yağsız tavada pişmiş yumurtayı tavsiye ediyorum.

3-YEŞİL ÇAY İÇİN: Yeşil çayda bulunan kateşinler yağ yakımını hızlandırıyor. Yüksek tansiyon problemi ve karaciğer yağlanması sorunu olanlar yeşil çay tüketmesinler. Sağlıklı bireyler için de günlük üç fincandan fazlasını önermiyorum.

4-SIK VE BOL SU İÇİN: Sağlıklı bireylerin gün içinde en az 10 bardak su içmesi gerekir. Yemeklerden 15-20 dakika önce içilecek su hem metabolizmayı hızlandırır, hem tokluk hissi verir, hem de yağ yakımını teşvik eder.

5-YEMEKLERİ DAHA UZUN SÜRELİ ÇİĞNEYİN: Her lokmayı en az 15-20 kez çiğnemek  yemek sürenizi uzatarak daha az besinle daha çok doymanızı sağlar ve gıda tüketiminizi sınırlar. Dolaylı yoldan yağ yakımını desteklemiş olur. Mide sağlığınız açısından da besinleri çok çiğnemeniz besinlerin kimyasal sindirimi açısından önemlidir.

6-YAĞI SIFIRLAMAYIN: Kilo verme sürecinde yağ yakımının başlayabilmesi için diyetle belirli bir miktarda yağ alınması gerekir. Yağ tüketimi aşırı sınırlanınca tok kalmak güçleşir. Ayrıca yağı alınmış besinler kalorisizdir gibi bir aldatmacaya kapılıp bu tür ürünler daha çok tüketiliyor. Bu da zayıflama sürecini olumsuz etkiliyor. Unutmayın ki yağı alınmış ürünler de kalori içeriyor.

7-DAHA ÇOK POSA TÜKETİN: Diyetinizde ne kadar çok posa o kadar çabuk doyarsınız ve o kadar geç acıkırsınız. Posalı besinler kan şekerindeki ani yükselmelere ve düşüşlere engel olduğundan kilo kontrolünüzü kolaylaştırır. Bulgur, tam buğdaylı ürünler, kepekli ürünler, meyve ve sebzeler posa içeren besinlerdir.

8-PORSİYONLARINIZI KÜÇÜLTÜN: Araştırmalara göre yiyecekleri ne kadar büyük tabaklarda tüketirseniz tokluk hissi o kadar zor oluşuyor. Daha küçük tabaklar, bardaklar, kaşık ve çatallar kullanırsanız bir süre sonra eskiye göre daha az besinle doyduğunuzu görürsünüz.

9-AKŞAM  ERKEN YEYİN: Uyumadan 4 saat öncesinde ana öğün tüketiminizi bitirmiş olmanız gerekir. Akşam yemeğinizi geçiştirmeyin. Açlık hissetmiyorsanız dahi bir küçük kase yoğurt, bir bardak süt, ayran veya bir miktar kuruyemiş mutlaka tüketin.

10-HER GÜN YÜRÜYÜN: Bel ve kalça probleminiz yoksa ve dizleriniz sağlamsa her gün 7000 adımın üzerinde yürümenizi öneririm. Gün içinde kısa mesafelere araba kullanmak yerine yürüyerek gidin. Asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin. Böyelikle hem kilo kontrolünüzü sağlarsınız hem de kas ve iskelet sisteminizin sağlığını korursunuz.