Ballıbaba familyasından olan reyhan Akdeniz, Ege ve Güney bölgelerimizde kendiliğinden yabani olarak yetişir. Sulak arazi, dere kenarları ve dağ eteklerinde bulunur. Yabanisi mor, kültüre edilerek yetiştirileni ise yeşil renktedir. Yıllık bitkidir. Yaprakları nane görünümündedir. Kendine has tadı ve kokusu vardır.
KULLANILAN KISMI: Dalları  ve yaprakları
EKKİSİ: Ağız kokusuna, mide bağırsak gazı, ve şişkinliklerine, sindirim sistemine, karın ağrısına, damar açmaya, kalbi kuvvetlendirmeye, sinirleri yatıştırmaya, vücuda dinçlik vermeye, uykusuzluğa, astıma, nefes darlığına, balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, böbrek ve idrar yolları iltihaplarına ve dıştaki yaralara kullanılır.
KULLANILIŞI: Yaprakları  taze olarak salatalarda yenir, yemeklerde kullanılır. Kaynatılarak suyu içilir. Kurutulup dövülerek bala karıştırılıp yenir. Lapası harici kullanılır.
TARHUN
    Ülkemizin her bölgesinde aşılama sureti ile yetiştirilir. Uzun mızrak yapraklıdır. İnce saplı yaprakları tek sap üzerinde sarılı dar ve uzun şerit halinde açık gri ve mat yeşil renkli olup 10-25cm büyüklüğündedir. Sarımsı ince gövdesi olan bu bitki turp v şalgamın içerisi oyularak kenevir ve keten tohumu koyularak dikilir. Oluşan fidesi dikilerek tarhun elde edilir. Kendisine has kokusu ve tadı vardır. Yıllık bitkidir.
KULLANILAN KISMI: Bitkinin tamamı
ETKİSİ: Sindirim sistemine, mide ve bağırsak gazlarına, iştah açmaya, karın sancısına ve ağrılarına, veba hastalığına, ciğer yaralarına, ağız kokusuna, kan akıntısını yavaşlatmaya, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, tansiyona, kalp ve damar açmaya, kanı temizlemeye, nefes darlığı ve astıma iyi gelir.
KULLANILIŞI: Yemeklerde koku ve tat için kullanılır. Tazesinin salatası yapılıp yenir. Ağızda çiğnenerek yenir.
    Kaynatılıp suyu içilir. Kurutulup dövülerek bala karıştırılarak yenir.