Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
       Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.
       Yüce Allah'ın insanlara  rahmetini bolca ihsan ettiği, belli vakitler ve belli mevsimler vardır. Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları da, feyiz ve bereketi bol olan zaman dilimlerindendir.
Allah'a şükürler olsun ki, islam dinine gönülden bağlı halkımızın, "üç aylar" diye özel bir önem verdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarına  adım atmış bulunuyoruz.

      Sevgili Peygamberimiz(sav), bu aylarda her zamankinden daha çok ibadet eder ve söyle dua ederdi. "Allah'ım! Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur."
        Regaib Kandili; Yüce Allah'ın Rahmetinin, ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah'a dua edenlerin affdilmelerinin ümit edilmesi ve müminlere gönülden arzulaması sebebiyle bu geceye "regaib" denilmiştir.
      Bu gecede özellikle yapmamız gerek şey, nefis muhasebesidir. Yani kendimizi hesaba çekmektir. Her şeyin para ile ölçüldüğü, insanların ve toplumların arasının bozulduğu, huzurun yerine kargaşanın hakim olduğu bir dünyada insanın ruhunu derin acılardan koruyabilmek için, nefis muhasebesine her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Dinimizinısrarla bize tavsiye ettiği bu nefis muhasebesini ihmal etmemeliyiz. Eğer nefis muhaseesini terk edersek, bunun toplumdaki yansımasıda, arsızlık, hayasızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularının yaygınlaşması, merhametsizlik ve sevgisizlik biçiminde ortaya çıkar.
     Nefsiyle muhasebesini hakkıyla yapanlarda ve iç dünyasına yönelenlerde görülen ilk değişim ise, bütün kötülükleri terk ederek isnanlığın sıkıntı ve ızdıraplarını yüreklerinde hisederler.
       Regaib Kandili, sözünü ettiğimiz bu nefis muhasebesinin yapılması için bulunmaz bir fırsattır. Şu halde, bu gece hatalarımız varsa onları terk edelim, kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden silelim.

      Bize Allah ve Resulünü unutturan şeyleri terk edelim. Gönül dünyamızı kirleten haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulme bulaşmaktan sakınalım.
      İçten bir tövbe ile yeni bir başlangıç yapalım. Birbirimize, anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşalım. Dünyamızı saran kötülükdüşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. Gönüllerimizde iyilik, merhamet, sevgi ve hoşgörü ışığını yakalım.

     Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun. Regaib gecesi yapılacak olan dua ve yakarışları Allah nezdinde kabul etsin dileklerimle, Allah'ın rahmet ve bereketi üzerinize olsun.