Uzmanlar, sağlıklı bireylere bu takviyelerin önerilmeden önce etkilerinin ve kullanım amaçlarının dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Uzmanlar, “Probiyotikler, belirli miktarlarda canlı mikroorganizmaların kişiye verilmesiyle bireyin sağlığına olumlu etkileri olduğu düşünülen maddelerdir. Prebiyotikler ise yararlı bağırsak mikroorganizmalarının büyümesini ve işlevini artıran, sindirilmeyen gıda bileşikleridir. Ancak bu maddelerin vücuttaki bakterilerle bağışıklık sistemine olan etkileri hala bilimsel olarak tam olarak anlaşılamamıştır” dedi.

Uzmanlar, probiyotik ve prebiyotik ürünlerin bağışıklık fonksiyonlarına etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Uzmanlar, şu anda piyasada bulunan ürünlerin hastalıkları tedavi etmek yerine, hastalıklara yakalanma riskini azaltmak amacıyla sağlıklı bireylerde kullanılmasının önerildiğini söylüyorlar.

Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin sağlık açısından faydalı olduğu iddiasıyla giderek daha çok kullanıldığını ifade eden uzmanlar, “Probiyotikler, belirli miktarda bakterinin kişiye verilmesi ile bireyin sağlığı üzerinde yararlı etkileri olduğu düşünülen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise yararlı bağırsak mikroorganizmalarının büyümesini ve/veya işlevini uyaran, sindirilmeyen gıda bileşikleridir. Her ne kadar sindirim sistemimizdeki bakterilerin, cildimizde, solunum yollarımızda ve bağırsaklarımızdaki rollerine ilişkin anlayış hızla ortaya çıksa da vücudumuzdaki bakteriler ile bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkileri ile ilgili bilimsel veriler sınırlıdır ve mide bağırsak sistemimizdeki bu mikroorganizmalar ‘kara kutu’ olarak kalmaya devam etmektedir” dedi.

Probiyotik kullanımına dikkat!

“ZARARLI SONUÇLARININ OLDUĞU DA BİLİNİYOR”

Probiyotik ve prebiyotik ürünlerin doğrudan bağışıklık fonksiyonlarına etkisi hakkında konuşan Dr. uzmanlar, “Probiyotikler, ince ve kalın bağırsaklarımızda, bağırsak epitelimizle doğrudan etkileşime girerek bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etkiler ortaya çıkarabiliyor. Alerjik ve otoimmün hastalıkların baskılanması veya bağışıklık sisteminin uyarılması da dahil olmak üzere, bağışıklık sistemimize fayda sağlamak için probiyotik ve prebiyotiklerin verildiği bilimsel çalışmalarda, yararlı etkiler olduğu gibi zararlı sonuçlarının da olduğu biliniyor” ifadelerini kullandı.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA KANITLANMAMIŞTIR”

Probiyotiklerin özellikle antibiyotik kullanımı sonrası görülen ishallerin tedavisinde yararlı olduğunu belirten uzmanlar, “Ayrıca karın ağrısı, ishal veya kabızlıkla seyreden huzursuz bağırsak sendromu ve hastanede yatışlarda görülen ishallerin tedavisinde probiyotikler kullanılmaktadır. Alerjik astım, dermatit veya egzama gibi hastalıklara herhangi bir faydaları olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır. Daha da önemlisi, şu anda piyasada bulunan probiyotik ürünler, hastalıkları tedavi etmekten ziyade, hastalıklara yakalanma riskini azaltmak amacıyla, sağlıklı bireylerde kullanılması tavsiye edilmektedir” şeklinde konuştu.

“VERDİĞİ TEPKİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞEBİLİR”

Probiyotik ilaçlara bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin kişiye göre değişebileceğine değinen de uzmanlar, “Kişide bağışıklık sisteminde zayıflık olmadığında bu değişikliklerin biyolojik etkilerinin ne olacağını tahmin etmek zordur. Ayrıca farklı probiyotik suşları veya ilaç firmalarından ziyade, yani kullandığımız probiyotiğin isminden ziyade, herkesin bağışıklık sistemi ilaca farklı tepkiler vermektedir” dedi.

“YANIT BEKLEYEN BİRÇOK SORU VAR”

Probiyotik kullanımı ile ilgili yanıt bekleyen birçok soru bulunduğunu belirten uzmanlar, “Probiyotik ve prebiyotiklerin tüm sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemi üzerinde etkilerini ortaya çıkarmasını bekleyebilir miyiz? İstediğimiz etki nedir? Bir bireyin bağışıklık düzenleyici veya güçlendirici bir ilaçtan en fazla fayda sağlayıp sağlayamayacağına kim karar verebilir? Ayrıca probiyotiklerin bağışıklık sistemini düzenleyici etkilerinin kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi veya sürekli mi olduğu belirsizliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

17 Mayıs 2024 Yozgat ve ilçelerinde nöbetçi eczaneler 17 Mayıs 2024 Yozgat ve ilçelerinde nöbetçi eczaneler

“BELİRLİ ARALIKLAR İLE KONTROL EDİLMELİ”

“Probiyotiklerin çoğu bağırsakta kalıcı olarak yerleşmediğinden, tüketimlerinden kısa bir süre sonra bağırsaktan atılırlar ve biyolojik etkileri kaybolur” diyen uzmanlar, “Sağlıklı çocuklarda uzun süreler boyunca probiyotik kullanımının bağışıklık sistemi üzerinde etkileri beklenen bir durumdur, ancak bu durumun kişinin sağlığı üzerinde olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğu bilinmemektedir. Yani bir biyolojik mikroorganizma türünün uzun süre uygulanmasının bağışıklık sistemi üzerine sonucunun ne olacağı açık değildir. Acaba bağışıklık sisteminin tepkisini zayıflatır mı? Mikroplara karşı daha duyarlı mı olur? Bu nedenle kişinin bağışıklık sistemi ve sağlık durumu belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir” dedi. (Haber Merkezi/İHA)

Editör: Duygucan Baloğlu