Uzun zamandan beri gelişmemizi engelleyen sorunlardan birisini de bürokrasi olarak biliriz.  Bürokrasi denetim ağının daha kapsamlı olması, iş ve işlemlerin sorumluluğunun daha geniş alanlara dağıtımı amacıyla uygulanan bir sistemler bütünüdür. Elbetteki karmaşık, zaman kaybettiren, yorucu ve bıktırıcıdır.
Bugün vatandaşlarımızın bir çoğu müracaat edecekleri yerleri, tanımlanmış hak ve ödevlerini bilmediklerinden kendisini bağlayacak işlemleri aracı kurumlardan veya bilirkişilerden aldığı desteklerle yürütmektedirler. Oysa ki, Yasama organınca yürürlüğe konulan kanunların pratik bir indirgemeyle halka yazılı veya sözlü anlatımı işlerimizi daha da kolaylaştıracaktır. Müracaat edilecek ilgili kurumları ve üniteleri, hangi vasıflarımızla takip edip, kazanımlarımızın ne olacağını, suç teşkil edecek işlemlerin neler olabileceğini kısa ve anlaşılır cümleler kullanılarak ifadesi her alanda kolaylık sağlamaz mı? Bilgili bir halkın işlemlerini takibi esnasında doğabilecek aksaklıklara yapıcı müdahalesi hem denetim eksikliğini kaplatacak, hem de yönetim kalitesi getirecektir kanaatindeyim. Şeffaf bir işlemin manevi bir huzur ortamı da yaratacağı göz ardı edilmemelidir. Teknolojik donanımlardan daha fazla verim elde edilmeli, altyapısının ülke geneline yayılarak e-devlet hizmetleriyle halk bilinçlendirilmelidir.
Bugün çocuklarımızı, verilen eğitimlere ilaveten teknolojik aletlerin nasıl kullanılacağı, nasıl daha çok verim alınacağı, teknik özellikleri, kapasitesi ve diğer detayları ile ilgili bilgilerle donatırsak, mühendislik zekalarına ivme kazandırmaz mıyız. Örneğin bir bilgisayarı, televizyonu, çamaşır makinesini, faksı, telefonu, vs. aletleri kullanmayı öğrenen bir çocuk, karmaşık problemlerin üstüne daha cesur gitmez mi?. Ben Avrupa ve Amerika’da gelişmiş ülke insanlarının bu gibi eğitimleri aldığını, kazandıkları pratik zekalarını da anında üretime yansıttıklarını biliyorum.
Gelin, başta bilgisayar olmak üzere tüm teknolojik donanımlarla geliştireceğimiz yeni nesillere destek olalım ve bürokrasi, ezberci eğitim, hantal uğraşlar gibi verimsiz çalışmalarımızı pratiğe, rahatlığa ve üretime dönüştürelim. Muasır medeniyetlere yetişecek tek vasıta kaliteli bir eğitim ve bilinçli kullanacağımız teknolojik aletlerdir.