Ülkemizin her bölgesindeki tahıl tarlalarında, orman içi ve açık alanlarda kendiliğinden yabani olarak yetişir.
    İki cinsi bulunur. Birisi mavi renkte diğeri dikenli sarı renkte açar.
    Çiçeklerinin diplerinde batıcı dikenleri vardır.
    Dikenli cinsi, yazın çiçek açar, mavi renklisi ise ilkbahar sonunda çiçek açar. Çiçekleri bitkinin uç kısmındadır.
    50-75 cm büyüklüğündedir. Saplı, oval damarlı yaprakları olan iki yıllık bitkidir. Birinci yıl çiçek açar, ikinci yıl açmaz.
KULLANILAN KISMI:
Çiçekleri ve dalları.
ETKİSİ: Karın ağrılarına, mide ve bağırsak sancılarına, sindirim sistemine, hazımsızlığa, zehirli böcek sokmalarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, vücuttaki ağrı ve kramplara, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, adet sancılarına, ateş düşürmeye, iştah açmaya, kuvvet vermeye, gözü kuvvetlendirmeye ve göz iltihabına iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Kaynatılarak suyu içilir.
    Çiçekleri kurutularak dövülüp bala karıştırılarak yenir.
    Lapası harici kullanılır.
HİNDİBA
    Ülkemizin her bölgesinde, göl ve dere kenarları, sulak yerler ve boş arazilerde kendiliğinden yabani olarak yetişir.
    Yaz başlarında mavi çiçek açan yapraksız ve dallı bir bitkidir.
    Kültüre edilerek de yetiştirilir. İki cinsi vardır.
    Diğer cinsi geniş yapraklı ve tüysüzdür. Sarı renkte çiçekler açar.
    50-100 cm büyüklüğünde olan yıllık bitkilerdir.
KULLANILAN KISMI:
    Yaprakları, kökleri, çiçeği, dalları.
ETKİSİ:
İştah açmaya, kan yapmaya, hazmı kolaylaştırmaya, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, bağırsak ve mide gazı sancısı, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, harici çıban, şişlik ve urlara, vücuttaki toksinli maddelerin dışarı atılmasına ve kuvvet vermeye faydalıdır.
    Öz suyu ise cilt güzelliğine ve sivilcelere iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Taze yaprakları  salata olarak yenir. Pişirilerek yemeği yapılır. Yaprağı ve dallarlı kaynatılarak suyu içilir.
    Çiçekleri kurutularak bala karıştırılıp yenir. Kökleri kurutulup dövülerek toz haline getirilerek yutulur.
    Kahve gibi pişirilerek yenir.