YOZGAT, önemli bir tarım bölgesi olma özelliğini yitirmeye başladığı şu günlerde, bazı çiftçiler var ki; yaptıkları çalışmalarla örnek olmaya çalışıyorlar. Yeterince destek verilip, diğer çiftçiler tarafından örnek alınıyor mu? Bu sorunun yanıtı ''Alınsaydı bu durumda olmazdık!'' şeklinde verilebilir. Bizlerde gündemimizi tarım ve hayvancılık sektöründeki olumsuzluklardan oluşturmazdık.

Boğazlıyan ilçesinin Gövdecili Köyünde ikamet eden İdiris Oğuzhan, örnek çiftçilerden birisi. Birden fazla haberlerine yer verdik, çalışmalarını okurlarımızla paylaşmaya gayret ettik. Hafta başından itibaren başladığım organik tarım, doğal üretim, tarım ve hayvancılık alanında üretilenin pazara sunulması gibi konularda aklımın erdiği çerçeve içerisinde önerilerde bulunmaya çalışıyorum. Yozgat'ta örnek çiftçimiz İdiris Oğuzhan gibi isimlerin çoğalması gerektiğine inanıyorum. Yozgat il genelinde en fazla tarımın yapılabildiği Yerköy, Yenifakılı, Boğazlıyan ilçelerini kapsayan alanda, bir değil daha fazla örnek çalışmaların yapılması, hem Yozgat ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır, düşüncesindeyim.

Oğuzhan, tarlasına nadas yapmıyor, anıza doğrudan ekim yaparak, toprağın yapısını bozmuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de uzun bir zamandan beri bu konuda ciddi örnek çalışmalar yapıyor, uyarılarda bulunuyor. ''Anıza doğrudan ekim yapın. Bu yöntemle kurak dönemlerde bile toprak nemli kalır, ürün zarar görmez'' diyor. Kim dinliyor?

Bir kurumun tek başına çıkıp, bu tip çalışmalar yapması ile sonuç alınamaz. Paydaşların da inanarak, uygulamaların içerisinde yer alması gerekir. Başka türlü sorun çözülemez...