YOZGAT İl genelinde tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Han ve Kervansarayların restore edilebilmesi için dönemin Yozgat Valisi Amir Çiçek tarafından bir çalıma başlatıldı.  2009 yılının Kasım ayında Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, Yozgat Müze Müdürlüğü ekipleriyle birlikte İpek Yolu’nun Yozgat’tan geçen bir bölümünün yer aldığı Saraykent ilçesine giden Vali Çiçek, ‘’İpek yolu üzerindeki tarihi yapılardan en önemlisi olan Saraykent ilçemizdeki Çinçinli Sultan Han ilk etapta ayağa kaldırılacak'' dedi. Prof. Dr. Hakkı Acun da, ''Türkiye'de 300-400'e yakın Selçuklu dönemine ait kervansaray var. Çinçinli sultan han kervansarayı Doğuyu batıya, güneyi kuzeye birleştiren köşede, ipek yolunun kolları üzerinde olması önemini arttırıyor'' ifadelerini kullandı.

TESPİT YAPILDI

Yozgat'ta, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han ve kervansaray kalıntılarının restore edilerek, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanması düşünülen 'İpek Yolu' projesiyle ilgili çalışmalara başlandı. Yozgat Valisi Amir Çiçek, projeyi yürütecek olan Gazi Üniversitesi'nden Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, Saraykent Kaymakamı Cumhur Duran, Saraykent Belediye Başkanı İdris Ögel, Akdağmadeni Kaymakamı Şükrü Özcan Saraykent’te bir araya geldi. İpek Yolu'nun Yozgat'tan geçen bölümleri üzerinde bulunan han ve kervansaraylardan bazıları gezildi, kaymakamlıkta değerlendirme toplantısı yapıldı. 
Yozgat Valisi Amir Çiçek ile yapmış olduğum röportajda, Bozok platosunda yer alan Yozgat'ta bulunan tarihi mirasın çok iyi tanınması, tanıtılması, daha sonra da gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Vali Çiçek, Yozgat'ın tarihten günümüze kadar Doğu-Batı, Güney-Kuzey bağlantılı yol ağlarının kesiştiği bir noktada yer aldığını, Selçuklu döneminde Anadolu'yu boydan boya, Kuzey'den Güney'e, Doğuyu Batıya bağlayan İpek Yolu üzerinde önemli tarihi han ve kervansarayların bulunduğunu bildirdi. İpek Yolunun Yozgat'tan geçen bölümlerinde 4 ayrı han ve kervansarayın bulunduğunun altını çizen Vali Amir Çiçek, Gazi Üniversitesi ile ortaklaşa hazırlayıp yürütecekleri 'İpek Yolu' projesi kapsamında bu han ve kervansarayların önce ortaya çıkartılacağını, daha sonra da restore edilip, gelecek nesillere aktarılacağını anlattı. Vali Çiçek, ''İpek yolu üzerindeki tarihi yapılardan en önemlisi olan Saraykent ilçemizdeki Çinçinli Sultan Han kervansarayı ilk etapta ayağa kaldırılacaktır. Burada kazı çalışmaları yapılacak, daha sonra aslına uygun olarak restore edilecektir'' dedi. 
Vali Çiçek, ''Doğu ve güneyi batıya bağlayan İpek yolu üzerindeki han ve kervansarayların korunması, ıslah edilmesi konusunda genel bir çalışmamız, proje var. Yozgat'ta İpek yolu üzerinde bizim 4 tane kervansarayımız var, Selçuklulardan kalan. Bunları turizme kazandırmaya yönelik bir çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da gerekli izinler alınarak en kısa zamanda başlatılacaktır. Türkiye'de kaplıcası, çermisi, geniş, büyük olan, bunun yanında köşk mescidi bulunan 5 tane kervansaray bulunmaktadır. Bunlardan birisi de, Saraykent ilçemizde bulunan Çinçinli Sulatan Han kervansarayıdır, onun biran önce ıslah edilmesi gerekiyor. Kazı yapılması gerekiyor, kazıdan sonra daha güzel şeyler ortaya çıkacaktır'' ifadelerini kullandı.

300-400'E YAKIN 
KERVANSARAY VAR

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun da, ''Türkiye'de 300-400'e yakın Selçuklu dönemine ait kervansaray var. Çinçinli Sultan Han kervansarayı Doğuyu Batıya, Güneyi Kuzeye birleştiren köşede, İpek yolunun kolları üzerinde olması, önemini arttırıyor'' dedi. Acun, kervansarayın klasik planlı olduğunu, hem kapalı avlusunun bulunduğu, hem de kışlık kısmı, ahır kısmının bulunduğunu, çoğu kervansarayın klasik planlı olmayıp, ya yazlık veya kışlık bölümlerden oluştuğunun altını çizdi. Prof. Dr. Acun, ''Yozgat'ın Saraykent ilçesindeki tam anlamıyla büyük bir kervansaray. Ayrıca Türkiye'de 4 tane bilinen kervansaray vardır ki; onun avlusunda 'köşk mesci' denilen ayaklar üzerine oturtulan yüksekçe bir mescidi vardır. Bu kervansaraylardan biriside Yozgat'taki Çinçinli Sultan Han kervansarayıdır. Kervansarayların içerisinde veya dışında, yakınında bir hamam bulunur, gelen kervanların ihtiyacını gidermek için. Burada ise, kaplıca var ki; benim bildiğim kaplıcası olan tek kervansaray burası. Hemen yanında sıcak suyla işleyen bir hamamı var. İşte bunlar ortaya çıkarılınca bu kervansarayın Türkiye'de ender örneklerden birisi olduğu ortaya çıkacak'' diye konuştu.
Prof. Dr. Hakkı Acun, bakanlıktan kazı için gerekli iznin alınmasının ardından Saraykent ilçesinden geçen tarihi İpek yolu üzerindeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı'nda önümüzdeki yıldan itibaren kazı çalışmalarına başlanıp, projenin 5 yıl içerisinde tamamlanmış olacağını sözlerine ekledi.

ÇİNÇİNLİ SULTAN HAN 
KERVANSARAYI

'İpek Yolu' projesi kapsamında ilk etapta kurtarılacak olan Çiçinli Sultan Han Kervansarayı, Yozgat'ın Saraykent ilçesi Saray Mahallesi Kaplıcalar mevkiinde bulunuyıor. Meşelik orman alanı eteğindeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı, 1239 tarihinde yapıldığı belirtilmektedir. Han kapalı ve açık kısmından oluşmuş, kuzey ve doğuya yönelik, moloz taş üzeri kesme taş kaplama bir yapıdır. Üst örtüsü tamamen yıkılmış, iç bölüm mekanlarından hiçbir iz kalmamıştır. Belli belirsiz temel izleri fark edilmektedir. Tarihi kervansaraya ait olan sıcak su, yakınında yaptırılan kaplıca tesislerinde kullanılmaktadır.

İPEK YOLU UNUTULDU

Bir zamanlar ticaret merkezi kentler arasındaki bağlantıyı yapıp, tüccarların deve kervanları ile bu yolu kullanarak, ürünlerini satıp, yeni ürünler alarak, tekrar aynı yoldan geldikleri yere dönmesi nedeniyle 'İpek Yolu’ adı verilen yolun Yozgat'tan geçen bölümünün tanıtımına yönelik hazırlanması planlanan proje unutuldu. Bozok platosunda yer alan Yozgat'ta bulunan tarihi mirasın çok iyi tanınması, tanıtılması, daha sonra da gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla başlatılan çalışmayı projelendirmek üzere oluşturulacak ekibi yönlendirmek üzere Gazi Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun danışmanlık hizmeti vermeyi kabul etti. İpek yolu üzerinde Selçuklular Dönemi'nden kalan 4 kervansarayın bulunduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığından da gerekli izinler alınarak en kısa zamanda bu kervansarayların turizme kazandırılacağı kaydedildi. 

SPONSOR BULUNAMADI

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun ile 2011 yılında yaptığı söyleşide, Saraykent ilçesindeki Çinçinli Sultan Han kervansarayının Doğuyu Batıya, Güneyi Kuzeye birleştiren köşede, İpek Yolu'nun kolları üzerinde olmasından dolayı önemli olduğunu bir kez daha vurgu yaptı. Acun, bakanlıktan kazı için gerekli iznin alınmasının ardından Saraykent ilçesinden geçen tarihi İpek yolu üzerindeki Çinçinli Sultan Han Kervansarayı'nda başlanılacak kazı çalışmalarıyla birlikte projenin 5 yılda tamamlanmasının planlandığını hatırlattı. Acun, projenin altyapısının hazırlanılmasına karşılık, projenin hayata geçirilmesi noktasında mali destek verecek sponsorun bulunamaması nedeniyle çalışmaların başlatıldığı noktada kaldığını ifade etti. Acun, Saraykent ilçesindeki Çinçinli Sultan Han ve Kesik Köprü kervansaraylarının, doğuyu batıya, güneyi kuzeye birleştiren köşede, İpek Yolu'nun kolları üzerinde olmasının, bu kervansarayların önemini arttırdığına dikkat çekti. Acun, Türkiye'de bulunan tüm kervansaraylar içerisinde hamamı bulunan tek kervansarayın Saraykent ilçesindeki Çinçinli Han olduğunun da altını çizdi. 
Şimdi tozlu raflara kaldırılan ‘İpek Yolu projesi’ yerine bölgede, turizme yönelik yatırımlar başlatıldı. Kervansarayın hemen yanı başında başlatılan otel ve kaplıca termal turizme hizmet verecek. Kim bilir belki birileri çıkıp, Kervansarayları da turizme kazandırabilmek için tozlu raflardan projeyi indirip, uygulamaya koyar.
Prof. Dr. Hakkı Acun, iyi bir Yozgat aşığıydı. Tarih ve turiz alanlarında ciddi çalışmalar yaptı. Bundan yaklaşık 2.5 yıl önce, ani vefatı ile tüm sevenlerini üzdü. Allah Rahmet eylesin.