Yozgat'ın bu denli geri kalmışlığının nedenlerini araştırmak üzere birbiri ardına paneller, çalıştaylar düzenledik. Hani bir deyim vardır ya, ''Amerika'yı yeniden mi keşfediyorsun?'' diye, bizimkisi de öyle bir şey işte. Yozgat'ın bu denli geri kalmışlığının sorgulanması için çalıştaya, panele gerek yok. Bizleri yöneten ve yönetmeye talip olanların durdukları yere bakmak yeterlidir, her şey anlaşılır.
Başbakan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir taslak çalışmada, büyük şehirlerde bulunan askeri acemi birliklerinin konuşlandırılacağı iller arasında Yozgat bulunmuyor. Büyük şehirlerdeki birliklerin Anadolu illerine kaydırılmasının gerekçesinde, ''Ekonomik ve ticari yönden geri kalmış yörelerin gelişmesi dikkate alınarak, askeri birliklerin Anadolu illerine kaydırılarak, güçlenip, kalkınmalarına yardımcı olmak'' denilmektedir.
Daha önce mevcut olan ve sudan bir gerekçe ile Manisa'ya gönderilen acemi birliğinin gitmesi sonrasında ciddi bir ekonomik, aynı zamanda da sosyal erozyon yaşayan Yozgat'ın bu listede yer almaması bizleri hayrete düşürmüş olacak ki; yerel basın uzun bir aradan sonra aynı konuyu içeren manşetle çıkma ihtiyacını duymuştur. Birbirlerinden haberi olmaksızın.
Sabah büroya gelip, gazeteleri gözden geçirdikten sonra, önce siyasi partilerin temsilcilerinin ardından da sivil toplum kuruluş temsilcilerinin birbiri ardına açıklamalarının gelebileceğini düşündüm. O yüzden de akşama kadar bekledim, sık sık e-maillerimi kontrol ettim, çalan her faks zili ile irkildim.
Benimkisi aslında saflık...
Hayal edip, boşluğun hasadını yapmaktan öte bir şey yapmayan, tarlaya attığı tohumun yetişmesi için yağmurun düşmesini bekleyen bir toplumdan, bundan gayri daha ne beklersin!.
Sessizliğin derinliklerinde kayıp olmayı marifet sayıp, ''Birileri yapsın, olumluysa ben de varım'' demekten öteye söyleyecek sözleri bulunmamasına karşın, bu toplumun önderliğine talip olanlardan, özel günlerde internetten arakladıkları basın bildirilerini gazete merkezlerine ulaştırmaktan öte bir şey yapmayanlardan Yozgat'ın sorunlarının çözümü noktasında bir adım atmalarını beklemek ne kadar doğru bir davranış biçimi, takdiri sizlere bırakmaktan başka çarem bulunmamaktadır.
Şuan saat 18.30...
CHP Yozgat eski İl Başkanı Ali Keven ve BBP İl Başkanı Kemal Korkamz ile bir törende karşılaşmış olduğum kamu görevlisi dışında Yozgat'ın hazırlanan listede yer almamasına tepki veren 4'üncü bir şahısla karşılaşmadım. Diğer meslekdaşlarımın durumu nedir bilmiyorum ama en azından tahmin ediyorum, onlarınki de bizden olsa olsa bir fazladır, ötesi mutlak yoktur. O yüzden biz ölmüşüz de ağlayanımız yok. Kendi halimize kendimiz ağlayacağız ama göz pınarlarımız kurumuş. Gelin bir çalıştay daha yapalım, sessizlik çukurunda gizlenenleri öncelikle yerüstüne çıkaralım...