ÜNİVERSİTE Araştırmaları Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen 'Öğrenci dostu üniversite şehirleri' başlıklık araştırma sonucunu dün manşetten 'Memnun edemiyoruz!' başlığı altında yayınladık. Eğri oturup, doğru konuşalım. Yozgat dışında ikamet eden Yozgatlıdan kaçı çocuğunu okutmak için Yozgat'ı tercih ediyor? İstisnalar kaideyi bozmaz. Genel olarak kimse Yozgat'ı tercih etmiyor.
Araştırmanın sonucuna bakıldığında Yozgat, diğer bazı illerle birlikte 'en yüksek ve ciddi memnuniyetsizliğin yaşadığı' 7'inci il. Hal böyle olunca, Yozgat'ta ikamet edenlerin önemli bölümünün ilk tercihi Yozgat. Çünkü, çocuğu hep gözünün önünde olacak. Evinde yiyip, içecek. Dolayısı ile ekstra masraflardan etkilenmeyecek.
Peki Yozgat dışında ikamet edenler. Onlar neden tercih etmekten kaçınıyor. Eğer Yozgat'ta çok yakını yoksa, tercihini farklı şehirlerden yana kullanıyor. Yurt konusunda sorun yok ama öğrenci yurtta bir yıldan fazla kalmayı tercih etmiyor. Eve çıktığı zaman, kiralar ateş pahası. Bir de buna dolmuş ücretini eklediğinizde ortaya çıkan mali tablonun zorunlu halleri, tercihin yönünün değişmesine neden oluyor. Bir de bunlara sosyal, kültürel fakirliğimizi eklediğimiz de Yozgatlı olup da Yozgat dışında yaşayanlar bile buraya dönüp bakmıyor.
Peki, Yozgatlı olmayanlar neden baksın ki? 'Yozgat'ı üniversite kenti yapacağız' diyerek tepinip duruyoruz. Bir arpa boyu yol alabildik mi? Sanmıyorum. Bol bol bina diktik ama sorunlara henüz yönelemedik...