CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay tarafından gündeme taşınıp, Yozgat'ın kalkınması adına attığı adımların ardından 'Kalkınma yerelden başlar' sloganı, slogan olmaktan çıktı. Yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Yeni projeler devreye sokuluyor.

Yozgat, tarım ve hayvancılık ile geçimini temin eden bir il. Verimli toprakları mevcut. Türkiye'nin tarımsal deseni içerisinde yer alan ürünlerin neredeyse tamamına yakınını Yozgat'ta ekip biçmek, yetiştirmek mümkün. Yapılan deneme ekimleri, dikimleri de bunu gösteriyor. Ancak bir eksik var. Biz bu eksikliği gideremediğimiz süre içerisinde, dün atılan adımlar nasıl ki bugüne taşınamadıysa, bugün atılan adımlar da yarınlara taşınması mümkün görünmüyor. Yozgat'ın kalıcı adımlara ihtiyacı var.

Yozgat il genelinde un fabrikaları, ayçiçekyağı fabrikaları, kiremit/tuğla fabrikaları, mantar tesisleri gibi birden fazla yatırımlar atıl durumda. Mevcut tesislerin tamamı kurulacak bir komisyon tarafından tespiti yapılıp, envanteri çıkartılabilir. Bu tesislerin yeniden üretime açılabilmesi, Yozgat ekonomisine yeniden kazandırılabilmesi için neler yapılabilir? bunun raporları hazırlanıp, uygulamaya konulabilir. 

Diğer taraftan, özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen desteklerle Yozgat'ta ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımları yapanların taleplerini, özellikle pazarlama noktasında yaşadıkları sıkıntıları kapsayan bir çalışma hayata geçirilmesi gerekir. Üretim, Sanayi, üretileni işleyen tesisler zincirine pazarlama faktörüde eklendiğinde ortaya kalıcı adımlar çıkar. Aksi takdirde saymaya devam ederiz. Bilesiniz.