OKUYUCULARIMDAN yazının başlığını görünce 'nerden çıktı bu konu' veya 'şu hassas dönemde Arapça kelime kullanmak zorunda mıydın' diyenler olacaktır. Ama son dönemde olmayacak şeyi muhayyel edenler var. Her muhayyel in gerçekleşme şansının olmadığını hatırlatmak düşüncesindeyim.
Muhayyel kelimesinin karşılığı tahayyül edilmiş, hayal olarak düşünülmüş demektir.
Bir insanın veya bir grubun hayal etmesi normaldir. Hayalinde gelinde olabilir damatta veya kendini Padişahta düşünebilir, halifede. Gayet doğaldır. Tabi her şeyin olduğu gibi hayal etmeninde mantıklısı geçerlidir. Mantıklı hayal etmeyen, geçerliliği olmayan bir durumu hayal eden insanın, ömrünü boşa geçirmesine sebep olabilir.
Yunanistan hayal edebilir, fır hattı sınırlarımın içinde rahatça doğal gaz arayabilirim diye düşünebilir. 
Veya 'arkama Fransa’yı, Rus’u, ABD’yi, İngiltere’yi alır Türkiye’ye ye kafa tutar istediğim sonucu alabilirim' diye hayal edebilir. Ama o kadar bilinçsiz olmadıkları kanısındayım çünkü kısa bir süre önce aynı hayali kurdukları için sonları denizle buluşmak olmuştu.
Veya bazıları yarım asırdan fazla süren Osmanlının meclisini dağıtıp İngilizlere bir nevi anahtar teslimi yapmayı hayal edebilirler.
Veya bazıları Kurtuluş Savaşında Anadolu’yu ateşe verip katliam yapan Ermenilere, Rumlara unutmadık unutmayacağız ve unutturmayacağız demez de, onlara karşı bizleri rahata erdirenlere olumsuz sözler söylemeyi de düşünebilirler, hayal edebilirler.
Hayal etmek serbesttir ama bunu uygulamaya koyup sonuca ulaştırmakta yürek ister. Bugün biraz daha elim güçlü diye düşünmek saflıktan başka bir şey değildir.
Hayal etmek güzeldir, hayal etmeden hiçbir şey olmaz, hayal etmeyen kişinin veya toplumun ufku olmaz ama hayali gerçekçi akıl süzgecinde geçirerek ortaya çıkarmak daha uygundur diye düşünürüm.
***
Boş hayal peşinde koşmak yerine, daha mantıklı düşünerek 'dini ve milleti, için bir şeyle yapılması geçerlidir' diye düşünürüm. Çünkü Dünyada düzen bozulmuş, adalet kaybolmuş, beş parmak yüzlerce parmaktan itibarlı duruma gelmiştir. İtiraf edilmese de bundan şikâyetçi olanlar fazladır. Fazla olanlar mutlaka ama mutlaka uyanacak ve kendi kıymetinin ölçme noktasına gelecektir. Türkiye’de Dünya devletleri içinde adı duyulan bir devlettir. Son zamanlarda yapılan Savunma sanayiindeki gelişmeler daha ümit vericidir.
Kafalarında yanlış düşünce olan insanlarımızın dünya gerçekleriyle örtüşen ve muhayyel olmayan düşünceleri kabullenerek yürümesi sağlıklı sonuç getirecektir.
İnanıyorum ki onlarda oynayıp gülecek, yerlerini bulacaklardır.