Kuva-yı Milliye Kurtuluş savaşının yıldızı efsane Kara Fatma’yı tanımayan! yok biliyoruz… Bilmediğimiz, Kara Fatma’nın vefatından önceki yaşamı çok acı bir dramdır.
1878’de Erzurum’da doğan Kara Fatma (Seher) 1955 yılında Dünyadan şan ve şöhret bırakarak Hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Bu şanlı Türk kadını, Kafkas cephesi başta olmak üzere, İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz savaşlarında bulundu. Savaş yeteneği ile efsaneleşti. Atatürk’ümüzün elinden ödül aldı. Bağlanan maaşı Kızılay’a bağışladı. Bundan sonra da çok acı dramı başlamış oldu.
Kızı akli dengesini kaybedince, kızının 6 çocuğuna annelik, babalık yapar. Elde avuçta bir şey kalmayınca, İstanbul’da Rus manastırına sığınır. Kimliğini gizlemiştir. Asaleti hep ön plana çıkmıştır. 1954 yılında 170 lira maaş bağlanır. Sonu Darülaceze’de biter. Hey gidi vefa hey diye yazacağım da şimdi kentsel dönüşüm furyasında Vefa semti yerinde mi bilemiyorum… Gazisi belediye otobüslerinde dövülen bir yerde vefadan bahsetmek biraz tuhaf kaçmaktadır. Kara Fatma ile ilgili detay bilgilere ulaşmak isteyen okuyucularımıza, ( 1 – Fevziye Abdullah Tansel, İstiklal Harbi’nde Mücahit Kadınlarımız, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, 1988. 2- Ferhat Uyanıker, Milli Mücadelede Türk Kadını, Genelkurmay ATESE Yayınları, Ankara, 2009, s.56-65.) tavsiye ederiz. Ruhun şad olsun Kuva-yı Milliyeciler ve Kara Fatma…