BİLİRSİNİZ ''Manda yuva yapmış söğüt dalına'' diye başlayıp, devam eden meşhur bir türkümüz vardır. Mandacılık konusu açıldığında hep aklıma gelir, bazen gün boyu dilimden düşürmem, kendi kendime söylenirim. Haykırdığım da olmuştur. Ama bu kez Manda Yozgat'ta gerçekten iyi bir yuva yapacak gibi bir görüntü var. Mandacılık gelişecek... 

Yozgat kırsalında mandacılık bir zamanlar oldukça yaygındı. Sütü oldukça kıymetli. Yoğurt, kaymak yapılır, külekler içerisine yağı basılıp, satışa sunulurdu.Sulak alanların kurutulması, bakımının biraz da zor olmasına bağlı olarak manda yetiştiriciliği 15 yıl önce yok denilecek bir düzeye geldi. Devletin verdiği destekler ile mandacılık bazı köylerde kendisini yeniden göstermeye başladı. Kırsalda yetişen mandadan elde edilen süt, yoğurt, kaymak ve yağın oldukça lezzetli, sağlıklı olması nedeniyle il dışından, özellikle de Ankara'dan yoğun talebin olduğundan bahsedilmektedir.

Yozgat Manda Yetiştiricileri Birliği, Yozgat Bozok Üniversitesi'nun hazırlamış olduğu, KOP tarafından verilen mali destek ile uygulamaya konulan projeye sıkı sıkıya sarılmış. Sektörün diğer bir paydaşı olan Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de projenin içerisinde yerini almış. Paydaşlar, özellikle sivil toplum kuruluşu sıfatıyda birliğin projeyi sahiplenmesi projenin sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır. Kurumlarda görev yapanlar farklı makamlara gittiklerinde yerlerine gelenler konuya sıcak bakmamış olsa bile birlik sahiplendiği için proje devam ettirilecektir.

Diğer projelerin sadece belirli bir dönemde var olup, sonrasında yok olup gitmesinin nedenlerinin başında, paydaşların projenin içerisinde yer almamasından kaynaklıdır. Hazırlayan, önemseyen gittiği gün projede rafa kaldırılmaktadır. Mevcut proje devam eder. Ancak, ivme kazanması için desteğe ihtiyacının olduğu da bir gerçek. Eğer Valilik ve Belediye, kendilerinden talep edilene yanıt verirse, proje ivme kazanacaktır.