Türkiye yer altı ve yer üstü zenginliği ile hep dikkatleri üzerine çekiyor. Anadolu`yu zengin Korun hazinelerine benzetip karış karış eşeleyenlerin yanı sıra kıymetli topraklarını parayla satın alarak ucuza kapatmaya çalışan yabancı şirketlerin varlığı da dikkat çekiyor.
    Ülkemizden sessiz sedasıs toprak satın alan yabancı şirketler var. zengin maden yataklarımızın üzerine konmayı planlıyorlar. Duyarlı vatandaşlar olarak buna izin vermemek ve ülkemize sahip çıkmak durumundayız.
İsetrseniz önce Türkiye`nin Maden Değerleri üzerinde duralım. Dünya ticareti yapan 90 çeşit madenin 77`sinin Türkiye`de bulunduğu, bunların bugünki piyasa değerinin de 2.5 trilyon dolayında olduğu bildiriliyor. (MTA-Verilerine göre)
    Yer altı servetimiz en kıymetli hazinemiz olarak gözüküyor. MTA Genel Müdürlüğünün rezerv araştırmalarına göre 15.8 milyon ton dolamit, 13.9 milyon ton mermer, 12.3 milyar ton linyit kömürü, 5.7 milyar ton dolamit kaya tozu, 1.2 milyar ton taş kömürü, 3 milyar ton bor madeni, 1.5 milyar ton ponza, 1.9 milyar ton ilister bakır cevheri, 29.6 milyon ton asbest, 82 milyon ton asfaltit, 35 milyon ton barit, 251 milyon ton bentonit, 1 milyar 641 milyon ton bitümlü şist, 88 milyon ton baksit,, 3.8 milyon ton civa, 380 bin ton toryum, 233 milyon ton trona, 9 bin 137 ton uranium ve 345 milyon ton zeolit madeni bulunduğu tespit edilmiş.(MTA-Verileri)
    Türkiye`nin toplam yer altı maden kaynakyarının bugün ki piyasa değerinin 2.5 trilyon doların üzerinde olduğu açıklanıyor. 700 ton olan altın rezervi-6 bin 500 ton olarak tahmin ediliyor. Bin 926 ton gümüş, 239 milyon ton feldspat, 70 milyon ton fosfat kayası, 4 milyon ton mangenez bulunduğu tesbit edilmiş durumda.
    Yine ülkemizde 3.8 milyar metreküp işlenebilir mermer, 2.7 milyar metreküp işlenebilir tranvanten ve 995 milyon metreküp işlenebilir granit olmak üzere 7.495 milyar metreküp doğal taş rezervi ile dünya doğal taş potansiyelinin yüzde 40`ına sahip.
    Türkiye dünyada ki bor madenlerinin yüzde 70`ine sahip bir ülke. 21. yüzyılın en önemli madeni haline gelen bor madenlerine tüm dünya şirketleri göz dikmiş durumda. Bor madeni asrımızın en önemli madeni olup başta bilgisayar olmak üzere uçak yakıtı, Borcam yapımı, hidrojen yakıtlı taşıklar ve borla çalışan arabalar da kullanılmaya başlanılmıştır. Başta Amerika olmak üzere, İngiltere, İsviçre, Almanya gibi gelişmiş ülkeler bor madenine sahip olan ülkelere yönelmiş durumdalar.
    Dünya da en çok Toryum rezervine sahip olan ülke yine Türkiye`dir. 800 bin ton rezervi ile dikkat çekmektedir. Neptinyum-en çok ülkemizde bulunuyor, toplam değeri 9 trilyondur. (Ülkemizin dış borcunun 40 katı) Malesef bu madenlerin işletmesi yabancılara (Yabancı Şirketlere) veriliyor.
MADENLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ
    Türkiye dünyanın en büyük boraks-üleksit ve kolemanit yataklarına sahiptir. Dünyanın en çok toryum rezervine sahip olan ülkesi Türkiyedir.
    Bu madenlerin kullanım alanları ayrı bir yazı konusudur. Sanayide kullanıldıkları önemli alanlar vardır. Bunları bu köşede anlatabilme imkanına sahip değiliz (çünkü bunlar bir uzmanlık konusudur.) Ancak bu maden rezerveleri ile Türkiye`nin zengin bir ülke olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Madenleri itibariyle tüm dünya şirketlerinin göz diktiği bu ülkenin insanının duyarsız oluşunu anlatmakta zorluk çektiğimizi belirtmek istiyoruz. Zengin bir hazineye sahip olan Anadolu`nun böylesine duyarsız insanlarla korunamayacağını da haykırmak istiyoruz.
    Bir başka önemli noktayı da ifade edelim. Türkiye Ortadoğunun merkezinde yer alıyor.bir medeniyetler ülkesi durumunda. Arap ülkelerinden petrol fışkırıyor, İran ve Irakt`tan petrol çıkarılıyor. Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, Bulgaristan`da doğalgaz yatakları mevcut. Ama ne hikmetse bu coğrafyanın merkezinde bulunan Türkiye bu petrol ve doğalgaz ürünlerinden payına düşeni alamıyor.
    Acaba kaynaklardan mı yoksunuz, yoksa bu kaynaklar mı kurutuluyor. Üzerinde ciddiyetle düşünülmesi gereken bir konu olarak dikkatinizi çekmek istiyorum. Duyarlı insanlar için çok önemli ip uçları olduğu kanaatindeyim. Yaşadığı coğrafyadan haberi olmayanlara diyeceğimiz bir şey olmaz!..
    Çok önemli bir konuyla noktalayalım yazımızı. Kısaca-ana hatları ve ana başlıklar halinde değindiğimiz Türkiye Madenleri yüzümüzü ağartacak güzellikte. İşleyene, işletebilene helal olsun! Bu ülkede kime, nelere alkış tutulduğunu çok iyi bilenlerdeniz. Kuzuyu da, koyunu da, tilkiyi de, tavşanı da, aslanı da, kaplanı da, çok iyi bilenlerdeniz!..
    Ancak garip olan bir gelişme var: (Hepimizin seyrettiği!..) Türkiye toprakları harıl harıl birilerinesatılıyor. İngiliz, Amerikan, Kanada, Alman, İsviçre şirketleri toplam 4 milyon 420 bin metre kare toprağımızı satın almışlar. (Bunların çoğu yer alıt madenlerinin bulunduğu-verimli topraklar) 30 trilyon dolarlık bor madenimiz 30 milyon dolara satılmak isteniyor... Buna dur demenin zamanı geldi-geçiyor bile...