Ülkemizin Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Anadolu bölgelerinde kurak ve açık alanlarda yabani olarak yetiştiği gibi park ve bahçelerde kültüre edilerek de yetiştirilir. Başak halinde ve 50-100cm büyüklüğündedir. Açık gri renkli ve arpa görünümünde bir bitkidir. Yaprakları çam yaprağına benzer. Baharda bitkinin uç kısmında mor ve mavi renkli çiçek açar. Tohumları yazın oluşur. Birkaç cinsi vardır.
KULLANILAN KISMI:
Çiçekleri ve yaprakları
ETKİSİ:
Mikrop öldürücü, idrar söktürücü, terletici, astım ve nefes darlığına, bronşit ve göğüs hastalıklarına, grip ve anjine, ergenlik sivilcelerine, dıştaki yaralara, zehirli böcek sokmalarına, solunum yolları hastalıklarına, saç dökülmesine ve kabızlığa, sindirim sistemine, böbrek ve idrar yolları kum ve iltihabına, bağırsak parazitlerine, haşerelere, mide ve bağırsak hastalıklarına, kalp rahatsızlıklarına, gut hastalığına, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına, kekemeliğe ve dil felcine, cilt güzelliğine, sinir sistemine, uykusuzluğa ve safra söktürmeye karşı kullanılır..
KULLANILIŞI:
    Kaynatılarak suyu içilir. Harici lapası ağrıyan yerlere sarılır. Tohumları  kaynatılır ve suyu ile banyosu ve cilde friksiyon yapılır. Bala karıştırılarak yenir.
NOT: Bu bitkinin çiçekleri ve tohumlarının iyice olgunlaşmadan toplanıp gölgede kurutulması gerekir.
PELİN OTU
    Ülkemizin Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde kendiliğinden ormanlık alanlarda, bahçe kenarlarında, mezarlıklar ve yol kenarlarında yetişir. 50-100cm büyüklüğündedir. Yaprakları gri parçalı renkte ve tüylüdür. Açık sarı renkte çiçek açar. Çalı görünümündedir. Acı kinin tadındadır. Kendine has kokusu olan çok yıllık bir bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
    Yaprağı, dalları ve çiçeği
ETKİSİ:
    Mide ve bağırsak ağrılarına, iştah açmaya, kuvvet vermeye, şeker hastalığına, ateşi düşürmeye, sıtmaya, soğuk algınlığına, gribe, idrar yolları iltihabına, yüksek tansiyona, böbrek hastalıklarına, boğmacaya, bağırsak parazitlerine, sinirleri yatıştırmaya, sarılığa, egzamaya ve sedefe iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Kaynatılarak suyu içilir. Kaynatılarak harici suyu ile banyo yapılır.
NOT: Pelin otunun çiçeği tam açmadan toplanıp gölgede kurutulmalıdır. Fazla miktarı  zehirleme yapabilir. Uzmanına danışılarak kullanılmalıdır.