Kurban Allah'a yaklaşmadır. Allah yolunda gösterilen bir fedakarlıktır  Onun verdiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir. Kurban kesen varlıklı insanlarla birlikte Kurbanın etinden istifade eden yoksullarda sevinir.
Kevser suresinde buyruluyor; "O halde namazını kıl ve Kurban kes" Sevgili Peygamberimiz; " Kim (mal)genişliği bulur da Kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın" buyurarak Kurban kesmenin zaruretini ifade etmiştir.
Kurban kesmek vaciptir. Kurban kesmek için Müslüman olmak, akıllı olmak, buluğ çağına gelmek, hür olmak, misafir olmamak ve nasip miktarı-yeterli paraya, mala sahip olmak gereklidir. Kurban kesimin vakti Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günüdür.
Kurbanlık hayvan iyi seçilmeli, kesmeye götürülürken ona eziyet edilmemeli, gücü yetiyorsa kurban sahibi kesmeli. Gücü yetmeyen kişi vekalet vererek bir başkasına kurbanını kestirir. Kurbanının başında bulunmak alınan tekbire ve besmeleye eşlik etmek gereklidir. Kurban kesilirken Allahın adını anmak besmele çekmek şarttır.
Bir hayvan sadece Allah rızası için kesilir ve buna niyet edilir. Hangi hayvanlardan kurban kesilebilir? Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilir. Bunlardan koyun ile keçi bir yaşını, sığır ve manda iki yaşını, devede beş yaşını doldurmuş olmalıdır. Koyun ve keçiyi bir kişi, sığır, manda ve deveyi bir ile yedi kişi kurban olarak kesebilir.
Bu hayvanların boynuzsuz olması, boynuzunun biraz kırık olması, dişlerinden birazının dökülmüş olması ve topal olması kurban edilmelerine mani değildir. Ancak, bir veya iki gözü kör, boynuzları kökünden kırılmış, kulağı veya kuyruğunun yarıdan fazlası kopmuş, yürüyemeyecek kadar topal veya zayıf, dişlerinin çoğu dökülmüş, zebun ve hasta durumda, meme başları kopmuş hayvanlar kurban olarak kesilemez.
Tavuk, horoz gibi kümes hayvanları ve eti yenen yabani hayvanlar da kurbanlık olarak kesilemez. Kurbanı kesen kimse kurbanın etinden kendisi yiyeceği gibi başkalarına da ikram ede bilir. Maddi durumu yerinde olanlar tamamını fakir ve fukaraya dağıta bilir, ya da kurbanını bu tür hayır kurumlarına bağışlayarak onlara dağıta bilir.
Kurban da asıl olan Allah rızası için kan akıtmaktır. Kurban etinin taksimatı ile ilgili efdal olan şudur; Kurban eti üçe ayrılmalı. Bir bölümü fakirleri dağıtılmalı, diğer bir bölümü eş, dost,akrabası ile birlikte yenmeli, son kalan bölümü (üçüncü bölüm) kendi aileyi efradına ayırmalıdır. Kurbanın eti ve derisi satılmaz! Derisi kasap ücreti olarak da ödenmez! Kurban derisi seccade veya evde kullanmak üzere ayrıla bilir. Ancak bir fakire, yoksula veya hayır kurumlarına vermek daha doğrudur.
Ülkemizde kurban derilerini toplamaya yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Kurbanın eti de derisi de atıkları da ortaya atılmamalı israf edilmemelidir.
Kurbanla ilgili Peygamber efendimizin hadisleri; "Hasislerin (Cimrilerin) en kötüsü kurban kesmeyendir" "İnsanın yediği her lokma kurban eti, ona Cennet'te iki hörgüçlü deve gibi büyük kuş olur" "Kurban edilen hayvanın üzerindeki kıllar sayısınca sahibine sevap yazılır" " Ademoğlu için, Kurban bayramı günü Allah katında, kurban kanı akıtmaktan daha sevgili bir şey yoktur"
Evet, Kurban Hadisesi bildiğimiz gibi, Hz. İbrahim’in oğlunu kurban etmesine dayanır. Ancak Kurban olayı Hz. Adem'in oğulları ile başlamıştır. H. İbrahim’in Allah'a olan inancı ile Hz. İsmail'in sabrı hepimiz için bir örnektir.
Peygamberimizin kızı Fatma'ya verdiği şu güzel öğütle yazımızı noktalayalım. "Ey Fatıma kalk kurbanının yanına git ve kesilirken şu duayı oku? “Benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun ortağı yoktur.” Muhakkak ki kurbanından yere damlayan ilk kan damlası ile ömrümde işlemiş olduğun her günah bağışlanır. Niyetiniz halis, Kurbanınız da  kabul ve mübarek olsun…