YOZGAT'ın sosyal ve kültürel hayatının çeşitlendirilmesi, sunum yapılıp, ticarete, ekonomiye kazandırılması noktasında atılması gereken adımlar atılmayınca ne yapacağımızı şaşırıp kalıyoruz. Yaşanılan kısır döngü içerisinde, üretimden hızla uzaklaşıp, perakendecilik yapıyoruz. 

Yozgat'ın yemek kültüründen söz etmiştim. Buradan devam edeyim. Tescili yapılan damak tatlarımızın bir standardı, denetimi olmayınca, övündüğümüz o damak tatlarının sunumunun ardından geri dönüşler genellikle olumsuz yansıyor. Bunun için öncelik tescil yapılırken belirlenen standartlara uyularak, damak tatlarının hazırlanması sağlanıp, denetlenerek de sürekliliği gereklidir. Bu yapılmadığı için tescilli ürünlerimize olan talep sınırlı kalmaktadır.

Yozgat Belediyesi buna öncülük yapabilir. Cevizli Konak olarak adlandırılan binada, Yozgat'ın yöresel ürünlerine yönelik eğitim çalışması ile birlikte üretim de yaptırabilir. Aynı konağın bahçesinde sunum da yapılabilir. Yozgat'ın yöresel yemeklerini, yiyecek ve içeceklerini araştırıp, uygulamaya koyan ve koyabilecek hem merkezde hem de Saray köyünde okullarımız, bu okullarda eğitim veren öğretmenlerimiz mevcut. Bunun için belediyenin cebinden para da çıkmaz. Hazırlanacak proje farklı kurum ve kuruluşlardan mali destek alınarak, hayata geçirilebilir. 

Böylece, Yozgat tescilini yaptığı ürünlerin standardını ortaya koyup, denetlemesini de bu kriterler üzerinden yaparak, sunumun geri dönüşümünü sağlar. Uluslararası karayolu üzerindeki şehirde, böylesine bir oluşum, insanların burada duraklamasına katkı sağlayacaktır. Bu katkı Yozgat'ın ticari hayatını da etkileyecektir.