KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 11 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. KKTC’nin tarihinde en önemli seçimlerden birisi. Türkiye kamuoyunda fazla ilgi çekmiyor ama Türkiye için önemli bir seçim. Seçilecek Cumhurbaşkanı ile Türkiye bir yerlere gidecek veya rahat gidemeyecek.

KKTC’nin şimdiki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da aday. Mustafa Akıncı’yla Türk Devletinin yakın bir mesaisi olmadı. Mustafa Akıncı gönlünün bu tarafta olmadığını gösterdi ve Türkiye’den emir almayacağı anlamında açıklamalar yaptı. 
Akıncı ile Türkiye’nin beraber bir noktaya hareket edemeyecekleri, belli. Bunu Dışişleri Bakanımız Yüksel Çavuşoğlu Anadolu Ajansının KKTC seçimleriyle ilgili sorusuna cevap vererek ortaya koydu. Çavuşoğlu Önümüzdeki kritik dönemde ve seçimler sonucunda, bizimle uyum içinde çalışacak bir KKTC Cumhurbaşkanı beklentimiz var” dedi.

***

Türkiye Akdeniz’de Yunanistan, GKRY, Fransa, İsrail, İngiltere, ABD öncülüğünde ve Arap devletlerinin de desteği ile sıkıştırılmak istenmektedir. Yunanistan kendisine verilen rol gereği Türkiye’yi rahatsız etmektedir. Yalnız olduğunda Türkiye karşısında birkaç günlük ömrünün olacağını bildiği halde etrafında kendini yönlendirenlerin desteği ile rahatsız edici davranışlarını artırmaktadır.

Türkiye Doğu Akdeniz’de enerji kaynağına sahip olma mücadelesi vermektedir. Söz konusu devletlerde Türkiye’yi küçük ve dar bir alana sıkıştırarak enerji pastasından payını engellemek istemektedirler. Fransa önderliğindeki devletler GKRY ve Yunanistan’la işbirliği yaparak onların haklarını koruyormuş pozisyonundalar.

Böyle zorlu bir dönemde KKTC ile Türkiye’nin ortak mücadelesi gerekmektedir. Veya en basit anlatımla en kötü halde, kendilerine ayak bağı olmayacak biri gerekmektedir. 
Türkiye Akdeniz’de ki kaynaklardan yaralanarak önemli güç ve konum edinmeyi ve ondan sonraki adımlarını daha diri ve güçlü atmayı düşünmektedir.

***

Birinci Dünya harbinden yenik ayrılmıştık. İngiltere liderliğindeki devletler İstanbul’u işgal ediyorlardı. Onlara çok istekle yardım edenlerden biri de İstanbul’da kurulan İngiliz Muhipler Cemiyeti. 

İngiliz Muhipler Cemiyetinin amacı Türkiye’de İngiliz egemenliğini sağlamak için İngiltere’den taraf olacak insanların sayısını artırmak için çalışan bir teşkilat. İşgale öyle sevinmişler ki, İngilizlere “çok geç kaldınız” diyorlar ve geç kalmalarından dolayı üzüldük açıklaması yapıyorlar.  İngilizleri Müslüman Türk insanına İslam’a saygı ve sevgi duyan ulus olarak tanıtıyorlar. Tabi İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon bunlara destek olma adına söylediği “İngiltere, dünyanın en muazzam İslam hükümetidir” sözünün propagandasını yapıyorlar. Ve buna inanan birçok cahil insanımız oluyor.

Cehaletin insana yaptırmayacağı hiçbir şey yok. Haini kahraman diye kabul edebilme ve ettirebilme esnekliğine sahiptirler. Şuur insanda çok önemlidir. Mensubu olduğu milletinin şuuruna sahip olmak, onun yarınları için çalışmak.

KKTC’ye de ve Türkiye’ye de akılla, şuurla hareket etmek nasip olur da bu seçim Türkiye’ye zarar verecek seçim olmaz.

Mutlaka öyle olmalı, yoksa her yerde İngiliz Muhipler Cemiyeti mensuplarının duygusuna sahip insanlar vardır.