Son zamanlarda Yozgat ta kış yüzünü göstermeye başladı. Kışın bahara, baharda da yaza alışmış biz Yozgatlılar için bırakın sıfırın altında eksi dereceleri,sıcaklık 10 dereceye düşünce tabiri caizse buz kesiyoruz, havalar çok soğuk diyoruz. Sıcak havalara alışınca soğuğa gelemiyoruz. Bu soğuk günlerde de akşam yemeğinden sonra da sıcak bir kış çayı yakışır.
    Mevsim değişikliği nedeni ile hemen her yerde öksürenler, burnunu çekenler, hapşuranlar ve soğuktan kaynaklanan hastalıklarla mücadele edenler, etmeye çalışanlar yada bunu başaramayanlarımız vardır. İşte bu sorunlarınız için bizden size kış çayı tarifleri.
KIŞ ÇAYI  İÇİN GEREKEN
BİTKİLER (1. Tarif)
    * 1 Küçük kök zencefil
    * 3 parça havlıcan
    * 2 yemek kaşığı ıhlamur
    * 8-9 adet karanfil
    * İri dilimlenmiş 1 elma(kabukları ile birlikte)
    * 1 parça kabuk tarçın
    * 1 dilim limon (kabuğu ile birlikte)
YAPILIŞI
    o Zencefil, havlıcan, ıhlamur, karanfil, elma parçalarını çaydanlığın demlik kısmına koyun.
    o Çaydanlığın alt kısmındaki su kaynamaya başlayınca demlikteki karışımın üzerine sıcak sudan çok az döküp ıslanmasını sağlayın
    o 1 dakika sonunda sıcak sudan demliği dolduracak kadar su döküp ateşi kısık duruma getirin.
    o 3 dakika sonra kabuk tarçın ve limon ilave edip 1 dakika kadar daha kaynatın.
    o Bardağa veya fincana boşaltıp bal veya pekmezle tatlandırıp için.
    o Zencefili küçük bir parça koyun, fazlası daha keskin ve baharatlı bir tat verir. Çocukları içimi daha zor olur.
          o Çubuk tarçın ve limonu en sonunda konulmasının sebebi tarçın ve limon kabuğu uzun sure demlenirse çayı acılaştırır.
KIŞ ÇAYI İÇİN GEREKEN BİTKİLER(2.Tarif)
        o 50 gr ıhlamur
          o 20 gr adaçayı
          o 1 çubuk tarçın
          o 2 parça zencefil
          o 5 adet karanfil
          o 2 parça havlıcan
          o 50 gr kuşburnu
          o 30 gr nar çiçeği
          o 5 yaprak okaliptus
          o 10 tane papatya
    HAZIRLANIŞI: Bu bitkileri harmanlayıp demlik içerisinde kaynayan suya 5\1 ini atıp bir taşım kaynatıp 3 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra bal veya pekmezle tatlandırıp için.