Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yozgat Belediyesi ile ortaklaşa oluşturulan ekip, son 4-5 yıllık süreç içerisinde önce İzmir'de düzenlenen ''Travel Turkey İzmir'' fuarına, daha sonra da İstanbul'da düzenlenen ''Emit İstanbul'' Fuarına katılıyor.
Yozgat henüz bu tip organizasyonlara iştirak etmiyordu. Elektronik postaya gelen bir haber bülteninde, ''Yabancı turistler sahil kenarından çok artık iç bölgelerde doğal güzelliklere sahip yörelere gitmek istiyor. Bu nedenle İzmir ve İstanbul'da düzenlenecek olan uluslararası turizm fuarlarına İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki illerde davet edilecek'' deniliyor, davet edilecek iller arasında Yozgat'ta bulunuyordu.
Bu bilgi notundan hareketle hazırladığım haberi yerel gazetelere servis ettim, ''Kullanmak isterseniz'' notu ile. İlk tepki o dönemde İnan Soyer'den gelmişti, ''Abi konuyu araştırdım senin dediğin gibi değil, bu organizasyonu yapan bir şirket, daha fazla para kazanmak için bu yönteme başvuruyor'' demiş, daha sonra da bu konuyla ilgili yorumunu köşesine taşımıştı.
Aradan yıllar geçti. Yozgat Valiliği, belediye ile birlikte bu organizasyonlara katılıyor. Fuar öncesinde ve devam eden süreç içerisinde yerel gazetelere haberler ve arşiv fotoğrafları servis edilip, ''Fuarın Yozgat açısından çok iyi geçtiği'' vurgulanıyor.
Bu haberleri görünce insan ister istemez, ''Siz dalga mı geçiyorsunuz?'' demekten kendisini alamıyor. Bu kadar verimli, başarılı geçen bir organizasyonun hiç mi geri dönüşü olmaz?
''Yozgat'ın yemeklerini, kültürü, türkülerini'' tanıttığımız söyleniyor ama görünen ve bilinen o ki; bu tip organizasyonlarda kendimiz çalıyor, kendimiz oynuyoruz, kendi kendimize kendimizi tanıtmaktan öteye gidemiyoruz.
4-5 tane afiş, parmak çörek, adına ''Arabaşı'', tescilli ''Testi Kebabı'' denilmesine karşın, gerçeği ile ilgisi bulunmayan yemeklerimizi stantta açmanın bir anlamı ve getirisinin olduğunu sanmıyorum. Sanmakla kalmıyorum, görüyorum, biliyorum.
Bu söylemlerimden ''Fuar etkinliklerine katılmayalım'' anlamını kimse çıkartmasın. Aksine katılmakta yarar var ama bu haliyle değil. Daha bilinçli ve getiri sağlayacak bir organizasyonla.
Bu fuarların amacı, farklı bölgelerin tanıtımını yaparak, yerli ve yabancı organizasyonlarla tanışmayı, kaynaşmayı sağlamaktır. Bu organizasyon şirketleriyle girilecek ikili ilişkiler sonucunda yerli ve yabancı turistlerin Yozgat'tan da geçmelerine yönelik çalışmalar yapmaktır.
Şimdi soruyorum; Bugüne kadar katıldığımız bu faurlardan sonra kaç turist, ister yerli ister yabancı olsun Yozgat'a ziyarete geldi?..
Oluşturulan ''Özel Ekip'' kimler ve bu ekiptekilerin kaç tanesi Yozgat'ı tanıyor, Yozgat turizmini anlatma yetisine sahip?..
Bu özel ekip içerisinde kaç kişi ''Baba Dili'' dışında, dil biliyor, konuşuyor?...
Eğer bunlar yoksa, bu sorular yanıtsız kalıyorsa o zaman İzmir ve İstanbul'a yapılan ''Turistik bir geziden'' ibarettir. ''Getiremiyoruz, gidelim'' mantığıyla sınırlıdır.