Yerköy de bulunduğum dönemlerde Karanı Derenin Islah edilmesiyle ilgili bir çok yazı yazmış ilgilileri bu konuda uyarmaya çalışmıştım. Ilıman havası ve kapalı mekanı ile bölgenin meyve ve ağaçlandırmaya en müsait alan olduğunu dile getirdim.

            Gördüm ki; Yozgat valimiz Say'ın Kemal Yurtnaç beyefendi de Karanı Derenin Islah edilmesini gündemine almış.Çalışmaların başlatılacağı müjdesini vermiş  Çok mutlu oldum ve fazlasıyla sevindim.

           Yerköy ve Sekili Ovası mutlaka sulu tarıma açılmalı bu güzel ova sebze ve meyve üretimine kazandırılmalıdır. Aydıncık Ovası, Kazankaya Vadisi, Sorgun seraları bölgemiz için çok önemli mekanlardır. Dahası yok mu elbette dahası var. Kaplıcalarımız, yer altı zenginliğimiz ve verimli ovalarımızla Yozgat bakire bir alan durumundadır...

          Tekrar Karanı Dere Vadisine dönelim. Yerköy den başlayan vadi Şefaatli ilçemize kadar devam ediyor. İçinden kara tren geçiyor. derin havzası nedeniyle sıcak bir iklim yaşanıyor bu vadide. Ağaçlık, sulak bir vadi. Delice Irmağı vadiyi boydan boya yarıp geçiyor. Bu vadide zaman zaman balık avına çıkardık.

           Başta ayva, erik, elma, kiraz, iğde,vişne, kaysı olmak üzere bir çok meyve yetişebiliyor Karanı Dere de. Selvi kavak ağaçları Irmak boyunca devam ediyor. Bölge Üzümleri ve ayvalarıyla ünlüydü. Ayrıca doğada yüzlerce bitki örtüsü dikkat çeker. Kahve üretiminde kullanılan menengiç otunu da bölgeden toplayanlar olurdu.

          İklimi Ilıman kapalı bir mekan seracılığı çok uygun bir ala. Balıkçılık  yapılması da mümkün burada. Balık avlamak için güzel  mekanlar  bulabiliyorduk. Kış aylarında da bölge Ilıman geçiyor. Bu haliyle Karanı Dere de sebzecilik ve meyvecilik yapmak çok müsait. Kâhya Köyü ve Delice Köyü yakınlarında meşhur üzüm bağları vardı.

          Karanı Dere Islah edilecek olursa buradan hem Yerköy ilçemiz hem de Şefaatli ilçemiz fazlasıyla istifade edecektir. Sebze üretimi, meyve üretimi ve balık üretimi bölge insanının ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca vadi boyunca turistik demir yolu turları da yapmak mümkün olacaktır.

         Üzüm bağları dedik: Bölgenin üzüm bağları meşhurdu. Bağ çubuğu köklerinde görülen hastalık üzüm bağlarını batak hale getirdi. Yeni bağ alanları oluşturulup modern bağcılık geliştirilmelidir. Hem Karanı Dere de hem de bazı Ilıman bölgelerimizde seracılık geliştirilmelidir. Örneğin Çiğdemli kasabamızdan Çilek üretim bahçelerini görmüş çok mutlu olmuştuk. Sorgun' da ki sera domatesçiliği de bizi çok mutlu ediyor.

          Karanı Dere Vadisini Kazankaya Kanyonu ve Kümbet Ovasıyla bir tutuyor aynı bölgelerde sebze ve meyve üretiminin geliştirileceğine inanıyoruz. Yozgat bölgesinde seracılığa müsait bir çok alan da var değerlendirmeliyiz diliyoruz.

          Say'ın valimizin bu konularda duyarlı adımlar atma gayretlerini görüyor ve mutlu oluyoruz. Termal turizm için son derece müsait olan ilçelerimizin turizme kazandırılması konusundaki gayretleri de destekliyoruz. Devlet desteği ile bölgemize ciddi yatırımların  kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu konularda devlet Öncü ve teşvik edici olursa iş adamlarımızın da Yozgat'a yatırım ve üretim alanları kazandırmada ciddi bir yarışa katılacaklarına inanıyoruz... inşallah.