Bazı insanların çok fazla güç, yetenek ve zaman harcayarak akıllara durgunluk verecek özelliklerde hünerler geliştirdiklerini görebilmekteyiz. Cambazlar, akrobatlar, ekstrem gösteri uzmanları vb. Bazı uzman hekimler tek bir uzmanlıkta kalırken, bazıları daha fazla çalışarak birkaç uzmanlığa sahip olabilmektedir.
Önemli olan husus attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmesidir. İnsanlığa hakkıyla yararlı olması ve gelecek nesillere yüksek kaliteli miraslar olarak bırakılması ana hedef olmalıdır.
“Her akıtılan terin mübarek olmadığı” felsefesiyle, her geliştirilen hüner de kaliteli değildir. Çok büyük çalışmalar yapıp, ileri teknoloji kullanarak, büyük emekler sarf ederek nitelikli hırsızlıklar yapmayı başarabilmek, bir hünerdir. Ancak kaliteden yoksundur, suçtur, maddi ve manevi yüksek vebali vardır.
Yüksek hünerler gösterebilecek iken, tembellik yaparak, kibire dalarak, etkin ve verimli çalışmayarak, beklenilen üretimi ortaya koyamamak ise, önce israftır, suç olmasa bile, kendine ve topluma karşı sorumsuzluktur.
Toprağın altındaki altını veya mermeri çıkarmadan orada tutmak da, çıkarırken bozmak da, çıkardıktan sonra ham olarak ambar da tutmak da, işlerken bozmak da, en güzel şekilde işleyerek pazara sunmak da, işleyip de naklederken kırmak da, yerinde ve zamanında tüketiciye makul fiyatlardan sunmak da, en güzel ürünü yapmak da, kendi ellerimizdedir.
Her yüksek bir hünerin yüksek kaliteli bir bedeli vardır. “Yapamam”, “bilemem”, “zor”, “olmaz”, “arkadaşım bile yapamadı”, “zamanı geçti”, “yaşlandım”, “bu saatten sonra benden bir şey olmaz”, “ne gereği var” vb. gibi olumsuz yaklaşımlar, hüner geliştirmenin en büyük düşmanıdır. Altını isterseniz en güzel bir vitrinde, kullanıcının üzerinde, isterseniz çamurun içinde saklayabilirsiniz. Tercih meselesi.
Emeklilik, mevcut hünerleri en iyi şekilde kullanmak, yeni hünerler geliştirmek ve uygulamak için, en önemli hayat dilimidir. Olgunluk, tecrübe, boş zaman, ekonomik iyileşme, tecrübeli emsal arkadaşlar gibi çok önemli avantajlar mevcuttur. Amir ve mesai baskısı yoktur. İstenilen ekip, grup ve takıma girme imkanı vardır.
Gereksiz yerlerde, can sıkıntısıyla zamanı öldürerek, kazanılmış hünerleri de katlederek, sağlığı kaybederek, atalete ve durağanlığa teslim olarak Azrail’e davetiye çıkarmak, asla ve asla yüksek kaliteli bir insanın işi olmamalıdır.
Bugüne kadar kazanılmış hünerleri rasyonel, verimli ve etken kullanmaya devam ederek, yeni yeni ve yararlı hünerler geliştirerek, çevreye ve insanlığa yararlı olma aşkı ile yanıp tutuşmak, sürekli hareket halinde ve gelecek nesillere yüksek kaliteli miraslar bırakma sevdasıyla yaşamak ise, yüksek kaliteli bir insanın işidir.
Selam, sevgi ve dualarımla.  Allah’a (cc) emanet olunuz.
Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER/ Antalya- Kaliteli Yaşam Uzmanı