Yozgat'ta İşgücü Piyasa Araştırması sonuçları açıklandı. 2013 yılının ilk döneminde her 100 işyerinden 32'sinde iş açığı bulunduğu, her 100 işyerinden 58'inin eleman bulamadığına vurgu yapılıyor.
Araştırma raporunun sonuçlarına bakıldığında, ''Yozgatlı iş beğenmiyor!'' yorumunu yapmak mümkün. Ancak, sonuçlar daha ayrıntılı incelendiğinde, bunun gerçeği yansıtmadığını görmek mümkün.
Yozgat'ta meslek liseleri var, son dönemlerde de bunlara yenileri eklendi. Yozgat'ta yıllar yılı talep edilen kalifiye elemanları yetiştirecek, hazırlayacak alanlar yerine merkezden önerilen bölümler açıldı.
Hazırlanan raporda verilen bilgilere bakıldığında, ''Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Makineci (Dikiş), Tuğla İmal İşçisi, Madenci (Genel), Pazarlamacı, Isı Yalıtımcısı, Garson (Servis Elemanı), Aşçı, Elektrik Ark Kaynakçısı (Makine İle), Beden İşçisi (İnşaat) şeklindedir'' deniliyor.
Görülüyor ki; Yozgat'ta insanlar iş beğenmediğinden değil, istenilen yeterlilikle olmamasından dolayı az sayıdaki işletme işçi bulamıyor. Sorunun çözümüne yönelik adımlar atılmadığı takdirde, Yozgat insanına yönelik suçlamalar bitmeyecektir. Aynı zamanda da Yozgat'ta varolan işletmelerin aradığı eleman sorunu da hiç bir dönemde çözümlenmeyecek, aksine artarak devam edecektir.
Yozgat'ta bugüne kadar yapılan şey, ihtiyaç duyulan alanların açılabilmesi için yapılan başvurular, talep edilen alanların demode olmasının ardından açılmasından ibarettir. Dün Yozgat'ta tarım alanlarında hizmet verebilecek elemanlara ihtiyaç duyuluyordu. Özellikle ziraat okullarından yetişen ara elemanlara ihtiyaç duyulduğu dönemde, tarıma yönelik tek bir bölüm açılmadı. Buna karşılık motor bölümlerinin sayısı ve öğrenci sayısı artırıldı. Elektrik bölümüne ihtiyaç duyulduğunda, elektronik bölümü devreye sokuldu. Kız Meslek Liseleri için de durum aynı. Tekstil sektörü eleman ihtiyacı duydu, Kız Meslek Liseleri'nde makine bölümleri açılması talebine karşılık, başka bölümler devreye girdi.
Bugün gelinen noktada yapılmaya çalışılan da aynı gibi. Yapılan alan taramasında, asıl amaç eğitim kurumlarında hangi bölümlerinin açılması gerektiğine yanıt bulmak olmasına karşın, raporun hemen girişinde kullanılan, ''Araştırma sonuçlarına göre Yozgat’ta her 100 işyerinden 32’sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 58’inde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir. Yozgat genelinde açık iş oranı yüzde 6,4’tür. Bir başka ifade ile Yozgat’ ta her 100 kişilik kadronun, 94’ü dolu, 6’sı doldurulmaya hazırdır'' ifadesi, daha önceki ''Yozgatlı iş beğenmiyor'' şeklindeki anlayışı destekler, adeta kanıtlama çabasını çağırıştırmaktadır. Bu da sorunu çözmüyor, kısır döngünün bundan sonrada devamını sağlıyor...