Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri'nin gizeminin ortaya çıkartılması amacıyla başlatılan temizlik çalışmaları ve sonrasında düşünülen kazılara bağlı hazırlanacak proje Yozgat Turizmine hareketlilik getirecekti. En azından bizi yöneten idarecilerimiz, siyasilerimiz bunu böyle uygun görüp, söylemişlerdi.
Aradan yıllar geçti...
Çeşka Kalesi'nde gerçekleştirilen temizlik çalışmaları sonrasıda hazırlanılacak projeler unutuldu, yapılan çalışmalar sonrasında geriye dönülüp, bir daha bakılmayınca, ortaya çıkartılan odalar yeniden taş, toprak ile doldu.
Halbuki ne güzel hayallerimiz vardı, Çeşka Kalesi Yeraltı şehri kalıntılarına yönelik...
Hayaldi. Hayal olarak da kalmaya mahkum edildi, bizlere bu hayali pompalayıp, umutlandıranlar tarafından.
Yozgat kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri'nin yolu asfaltlanacak, şehrin bulunduğu bölge ağaçlandırılıp, mesire alanı haline getirilecek, kurulacak küçük çaplı turizme yönelik tesislerle bölgeye gelecek turistlere hizmet verilecekti.
Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri'nin bulunduğu bölgenin yamaç paraşütüne elverişli bir alan olması nedeniyle, bölgede yamaç paraşötüne yönelik pist oluşturulacak, çeşitli gösteriler ve yarışmalarla bu bölgedeki turizm desteklenecekti.
Derler ki, ''Devlette devamlılık esastır, kurumlarda görev yapanlar ise geçicidir'' denirdi. Ama artık bu tarihin tozlu sayfalarına havale edildi. Bir konu gündeme getiriliyor, sonrasında unutuluyor. Tıpkı Çeşka Kalesi Yeraltı şehri gibi.
Dönemin Valisi Amir Çiçek tarafından öngörülen çalışmalar, dönemin İl Kültür ve Turizm müdürü tarafından da yakından takip edildi. Ciddi çalışmalar yapıldı. Her iki yöneticinin Yozgat'taki görev sürelerinin tamamlanıp, Yozgat'tan ayrılmalarıyla birlikte yapılan tüm çalışmalar unutuldu.
Sadece Çeşka Kalesi Yeraltı şehri projesi değil, daha bir sürü çalışmalanın aynı akibete uğradığını zaman içerisinde sıraladığım olmuştur. Hatta, başlatılan bazı çalışmaların varlığından çalışmayı yürüten kurumun dahi haberdar olmadığını bile görmekteyiz.
Şuanda Nohutlu Tepesi eteklerinde Kirazlı-2 Göleti bölgesinde bir çalıma başlatıldı. Eğer başlatılan bu çalışmalar, projeyi gündemine alan Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı tarafından görev süresi içerisinde tamamlanamazsa, çalışmaların geldiği noktada tıkanıp, sonrasında ise unutulup, gideceğinden eminim. Aynı şekilde devam etmekte olan Hami-Yet Projesi de ortada kalacaktır. Tıpkı, daha önceki projeler ve çalışmalarda olduğu gibi.
Yozgat'ın gelişmemesindeki temel sorunlardan birisi de bu olsa gerek. Yozgat ile ilgili kararları belirli süre için görevlendirenler alıyor, bizlere birer gömlek biçiyor. Görev süresi içerisinde bu biçtiği gömleği dikti dikti, dikemezse biçilen gömlek parçaları temizlik malzemesi olarak kullanılıyor. Çünkü, biçilen gömlekle ilgili kurumsal yapı oluşturulmuyor, sivil insiyatif konunun takipçisi olmuyor.