Bahadın Belediyesi Konferans Salonu’nda Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü meslek elemanı Sosyolog Merve Er tarafından “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele” hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

erken yaşta evlilik (5)

Seminer iki aşamalı olarak planladı. Seminerin ilk basamağında Bahadın Belediye Konferans Salonunda katılımcılara konu hakkında bilgi verildi. İkinci aşaması ise kasabada aktif bulunan vatandaşın vaktini geçirdiği kahvehanede farkındalık çalışması gerçekleştirildi.

Seminere Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yavuz Hatipoğlu, Bahadın Belediye Başkanı Yurtseven Bozdemir, belediye personeli, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 

erken yaşta evlilik (2)

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü'nden öğrencilere seminer! Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü'nden öğrencilere seminer!

Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nde görev yapan Sosyolog Merve Er,  2019 yılından itibaren yürütülen Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele farkındalık çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi. 

Erken Yaşta ve Zorla Evlilikle Mücadele çalışmalarında farkındalığın artırılması ile erken yaşta ve zorla evliliğin önüne geçilmesinin hedeflendiğini dile getiren Sosyolog Er, “TÜİK verilerine göre Yozgat’ın erken yaşta ve zorla evlilik konusunda Türkiye sıralamasında 20’nci il olduğunu ve bu kapsamda da bakanlık tarafından bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. Eğitimde, çocuk hakları nedir? Erken yaşta evlilik nedir? Dünya’da, Türkiye’de ve İlimizde erken yaşta evlilik oranları nedir? Neden kız çocukları erken yaşta evlendirilmekte? Erken yaşta ve zorla evliliğin sonuçları konularına değindik” dedi. 

erken yaşta evlilik (3)

Sosyolog Er, “Erken yaşta evlilik yaşam ve gelişme hakkı, anne-babayla yaşama hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı gibi hakların ihlalidir. Erken yaşta evlilikler; çocuğa yönelik ve kadına yönelik bir şiddettir. Erken yaşta evlilik çocuğun cinsel istismarıdır. Erken yaşta evlilikler kadın erkek eşitsizliğinin bir sonucudur. Kız çocukları, erkek çocuklarına göre daha sıklıkla erken yaşta evlendirilmektedir. Erken yaşta evliliğin zorluklarını kız çocukları daha ağır deneyimlemektedir” ifadelerini kullandı.

erken yaşta evlilik (4)

Erken yaşta ve zorla evliliğin sonrasında gerçekleşen sağlık problemlerine değinen Sosyolog Merve Er erken evliliğin kız çocukları için erken cinsel ilişki ve erken gebelik demek olduğunun altını çizdi. Yapılan araştırmalarda adölesan gebeliklerde anne ve bebek ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ifade eden Sosyolog Er, TCK’da erken yaşta evlilik bir suç olarak tanımlanmamakla birlikte bu tarz evlilikler; M. 103 Çocuğun Cinsel İstismarı, M. 104 Reşit Olmayanla Cinsel İlişki bağlamında cezalandırılmaktadır. Sadece fail değil mağdurun ve failin anne babası da ceza alabileceğini ifade etti. Kahvehane eğitiminde ise yasal evlenme yaşı temel kanunlar, çocuk hakları gibi konulara değinilerek bilgilendirme ve farkındalık oluşturuldu” diye konuştu.

Kaynak: Mustafa Babayiğit