IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol zengini Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından halife ilan edilen Ebubekir el-Bağdadi'nin ilk kez görüntüsü yayınlandı.
IŞİD'e yakın bir internet sitesinde yayınlanan video görüntüsünde Bağdadi, Musul kentinde cuma hutbesi verilirken görüntülendi..Bugüne kadar yüzünü gizleyen Bağdadi, siyah sarık ve cübbesiyle verdiği cuma hutbesinde, Allah'ın şeriatıyla hükmetmenin önemine işaret etti.. Bağdadi, halife ilan edilmesiyle ilgili de "Bana ağır bir sorumluluk ve yüce bir görev verildi" ifadesini kullandı."Dinin temelinin, insanları hidayete erdiren Kur'an-ı Kerim ve zafere götüren kılıç" olduğunu söyleyen Bağdadi, "Allah bize düşmanlarıyla savaşmamızı ve dini ikame etmek için onun yolunda cihat etmemizi emretti" dedi.
IŞİD Ebu Bekir El Bağdadi'yi halife ilan etti. IŞİD hilafet devleti kurduklarını duyurdu ve Ebu Bekir El Bağdadi halife ilan edildi.. Musul'u işgal ettikten sonra Bağdat'a doğru hareket eden ancak son dönemde peşmerge ve Irak ordusunun karşı direnişiyle durdurulan IŞİD, hilafet ilan ettiğini duyurdu. Örgüt 'Irak Şam İslam Devleti' emiri olarak Şeyh Ebubekir el Bağdadi'nin de halifeliğini duyurdu. IŞİD, Irak ve Suriye sınırındaki sınırı dozerle yıkarak Sykes-Picot anlaşmasıyla çizilen sınırın artık geçerliliğinin olmadığını iddia etti. Orta Doğu'da tüm dengeleri değiştiren IŞİD, hilafet ilanının ardından şehir turları başlattı.
Ebu Bekir Bağdadi IŞİD'in kurucusu ve lideridir. Ebu Bekir Bağdadi Irak Savaşı sırasında Irak'ta El Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı. Ebu Bekir Bağdadi Suriye'de çıkan iç savaşla birlikte bu ülkeye gitti. Nisan 2013'te Nusra Cephesi ve kendi örgütünü IŞİD adı altında birleştirdi.
4 Ekim 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. Bunun yanında el-Kaide lideri el Zevahiri'nin başına ise 25 milyon dolar ödül kondu.2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki IŞİD’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyrizor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.
Ebu Bekir Bağdadi için Bağdat'ta bir üniversitede İslami Bilimler alanında doktorasını tamamladığı öne sürülür. Ebu Bekir Bağdadi hakkında net bilgiler bulunmasa da 1971 yılında Irak'ın Samarra ilinde doğduğuna inanılır. Raporlara göre ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılında o civarda bir camide imamdı. Saddam Hüseyin döneminde militan görüşlere sahip olduğuna dair söylentiler de vardır. Ayrıca Güney Irak'ta ABD güçleri tarafından 4 yıl esir olarak tutulduğu dönemde radikal İslam'ı benimsediği de söylenir.
15 Ağustos 2011'de Irak İslam Devleti'nin Musul'da 70 kişinin ölümüne sebep olan suikast girişimleri başladı. Örgüt internet sitesinden yaptığı açıklama ile Üsame bin Ladin'in intikamını almak için Irak'ta 100 ayrı saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. 22 Aralık 2011'de Bağdat'ta koordineli bir şekilde seri intihar saldırıları başladı. Bu saldırılar sonrasında 63 kişi öldü, 180 kişi yaralandı. Bombalamalar ABD'nin Irak'tan çekilmesinin hemen ardından başladı.
2013 yılında el-Bağdadi Suriye'deki Nusra Cephesi'ni örgütüne katarak IŞİD'i genişlettiğini duyurdu. Nusra Cephesi liderleri bu birleşmeyi reddetti ve el-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri de Irak İslam Devleti'nin Suriye'deki operasyonlarına son vermesi ve aktivitelerini Irak'ta sürdürmeleri yönünde bir bildiri yayınladı. el-Bağdadi Zevahiri'nin bu emrini yerine getirmedi ve Nusra Cephesi'ne bağlı çoğunluğu yabancı olan militanların %80'ini kontrolü altına aldı.
26 Ekim 2005'te bir ABD savaş uçağı Suriye sınırına yakın bir yerde olduğunu tespit ettiği Ebu Bekir Bağdadi'ye bir saldırı gerçekleştirdi. O zamanlar "el-Kaide'nin Irak'taki üst düzey yöneticisi" şeklinde biliniyordu ve görevi Suriyeli ve Suudi militanları gizlice Irak'a sokmaktı. Saldırı girişimi başarısız oldu ve Bağdadi 2010 yılında Irak İslam Devleti'nin başına geçti.