DİLİMİZDE,, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner.” diye bir atasözü vardır. Ben bunu CHP’deki son gelişmeler üzerine, “İnce hesap halktan döner.” biçiminde uyarlıyorum.
Bilindiği gibi son günlerde Sayın Muharrem İnce’nin CHP yönetiminin tutumundan hoşnut olmadığı, partinin kimliğinden uzaklaştığı; bu nedenle yeni bir parti kuracağı konusunda çeşitli açıklamalar, birçok televizyon kanalında konuyla ilgili tartışmalar yapılıyor. Ancak henüz konuyla ilgili en yetkili ağızdan net bir açıklama yapılmış değil.
Sayın Muharrem İnce’nin yeni bir parti kurmasıyla ilgili herkes gibi benim de bir düşüncem var. Ben, böyle bir dönem ve ortamda Sayın İnce’nin yeni bir parti kurmasını doğru bulmayanlardanım. Daha da ileri giderek söyleyeyim, bunu Sayın İnce için siyasal bir intihar olarak görüyorum.
Sayın İnce zeki bir siyaset adamıdır. Sosyal medya ve sivil toplum örgütleri ile yakın ilişkisi vardır. Sosyal medyadaki paylaşımlara şöyle bir göz atan herkes, Sayın İnce’nin böyle bir girişimde bulunmasının hiç de desteklenmediğini, destek bir yana öfkeye neden olduğunu görecektir. Kuşkusuz, Sayın İnce’nin bu durumu gözden kaçırdığı düşünülemez. Ama buna karşın yine de yeni bir parti kurmaya karar verirse bunun sonuçlarına katlanmayı kabullenmiş olacaktır. Ben böyle bir girişimin hüsranla sonuçlanacağına inanıyorum.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın İnce’nin parti kurmasının doğal olduğunu söylüyor. Bu söylemin ne denli içten ve inandırıcı olduğu tartışılır. Sayın Erdoğan’ın kendi partisinden ayrılanları ihanetle suçlarken Sayın İnce için bunu doğal bir girişim olarak görmesiyle ilgili yorumu sizlere bırakıyorum.
Sayın İnce’nin parti kurması elbette demokratik bir eylem ve haktır. Ancak zamanlaması yanlıştır. Bir yanda Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin devamını savunan Cumhur İttifakı, bir yanda da bu yönetim biçiminden çıkılıp güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesini isteyen Millet İttifakı var. Sayın İnce’nin yeni bir parti kurması, az da olsa Millet İttifakı’nın beklentilerine zarar verebilir. Bunun vebali de büyük olur.
Ben Sayın İnce’den parti içinde kalarak mücadelesini sürdürmesini, partide sorunlar varsa bunların çözümü için çaba göstermesini bekliyorum. Bekliyordum, demiyorum; çünkü henüz kesinleşmiş bir durum yok.
Sayın İnce, soyadına uygun biçimde ince ince hesap yapmalı; CHP’deki etkin siyaset ustalarının önerilerini, uyarılarını dinlemeli, deneyimlerinden yararlanmalı, ondan sonra ne yapacağına karar vermelidir. Yoksa geri dönülmesi zor bir yola girecektir.
Bu ara şunu da anımsatayım: CHP’li seçmen oldukça bilinçlidir, ince eleyip sık dokur, içinde bulunduğu koşulları en iyi içimde değerlendirir ve oyunu ona göre o verir. Sayın İnce, CHP’li seçmenin bu özelliğini de göz ardı etmemelidir.
Umarım ki Sayın Muharrem İnce CHP’de kalarak üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirir. Böyle yapmazsa, “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olması” kaçınılmaz olacaktır.