Ülkemizin her bölgesinde yol ve tarla kenarları ile bahçe çitlerinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir.
    Kışın yapraklarını döker. 5-10m. Büyüklüğündedir. Çalı görünümlüdür.
    Sürgünleri dikenlidir.
    Baharda sarı renkte salkımlar halinde açan çiçekleri kokuludur.
    Yaprakları açık gri renktedir. Yaz sonunda oluşan meyveleri 2cm. büyüklüğünde oval biçimde, dış kısmı kabuklu, içi tüylü ve çekirdeklidir.
Kendine has kokusu ve tadı olan çok yıllık bir bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Çiçeği, yaprağı, meyvesi
ETKİSİ:
    Ağız pasına, ishali kesmeye, nefes darlığına, astım, bronşit, grip ve soğuk algınlığına, balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, basura, cilt hastalığına, kansızlığa, kuvvet vermeye, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Çiçekleri ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Çiçekleri kurutulup dövülerek bala karıştırılarak, meyveleri ise taze olarak yenir. Kaynatılarak suyu içilir.
ŞERBETÇİ OTU
    Ülkemizde Marmara, ege ve Akdeniz bölgelerindeki, çalılıklarda, yol kenarlarında, bahçe kenarlarında ve gölgelik yerlerde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir. Yaprakları tam veya parçalı, yapraklarının kenarları dişli, karşılıklı, yumuşak ve açık gri renktedir.
    Çiçekleri yeşil renkte olan çok yıllık otsu bir bitkidir. 
KULLANILAN KISMI:
Bitkinin yaprakları
ETKİSİ:
    İştah açmaya, idrar artırmaya, ateşi düşürmeye, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, böbrek ve idrar yolları iltihabına, rahim iltihabına ve akıntısına, adet düzensizliğine, idrar söktürmeye, mide- bağırsak ağrılarına, vücuda direnç ve kuvvet vermeye, kanı temizlemeye, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına iyi gelir. Aynı zamanda biranın hammaddesidir. 
KULLANILIŞI:
    Kaynatılarak suyu içilir.
NOT:
Bu bitki fazla kullanıldığı zaman cinsel isteği azaltır.