Ülkemizde Akdeniz, Ege, Güney ve Orta Anadolu bölgelerinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir. Çalı görünümlüdür ve iğde ağacına benzer.4-8m yüksekliğindedir.
    Baharda salkım halinde açan çiçekleri sarı ve beyaz renktedir.
    Meyveleri erik büyüklüğünde yuvarlak, kırmızı ve turuncu renklerdedir. Sonbaharda olgunlaşan meyvesinin içi yumuşak ve elma gibidir. Taze ve kuru olarak yenir. Kışın yapraklarını döken çok yıllık bir ağaçtır.
KULLANILAN KISMI:
Meyvesi, yaprağı ve çiçeği
ETKİSİ:
    Kalp rahatsızlıklarına, damar açmaya ve damar sertliğine, kanı sulandırmaya ve temizlemeye, sindirim sistemini düzene koymaya, grip ve soğuk algınlığına, göğsü yumuşatmaya, balgam ve idrar söktürmeye, nefes darlığına, astım ve bronşite, bağırsak ve mide tembelliğine, tansiyonu düşürmeye ve kuvvet vermeye kullanılır. Şeker hastalığına iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Meyveleri taze olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve kompostosu yapılır.
    Çiçekleri dövülüp bala karıştırılarak yenir. Yaprakları kaynatıldıktan sonra suyu içilir.

İĞDE AĞACI ÇİÇEĞİ
    Ülkemizin her bölgesinde yol ve tarla kenarları ile bahçe çitlerinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir. Kışın yapraklarını döker. 5-10m büyüklüğündedir. Çalı görünümlüdür.
    Sürgünleri dikenlidir.
    Baharda sarı renkte salkımlar halinde açan çiçekleri kokuludur. Yaprakları açık gri renktedir.
    Yaz sonunda oluşan meyveleri 2cm büyüklüğünde oval biçimde dış kısmı kabuklu, içi tüylü ve çekirdeklidir.
    Kendine has tadı ve kokusu olan çok yıllık ağaçtır.
KULLANILAN KISMI:
    Çiçeği, yaprağı, meyvesi
ETKİSİ:
    Ağız pasına, ishali kesmeye, nefes darlığına, astım, bronşit, grip ve soğuk algınlığına, balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, sinirleri yatıştırmaya, uykusuzluğa, basura, cilt hastalığına, kansızlığa, kuvvet vermeye, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
KULLANILIŞI:
    Çiçekleri ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Çiçekleri kurutulup dövülerek bala karıştırılarak, meyveleri ise taze olarak yenir. Kaynatılarak suyu içilir.