Yozgat'ta önümüzdeki dönem görev yapacak olan Belediye Başkanı adaylarını belirlemek üzere siyasi partiler tarafından bir süredir yoklamalar yaptırılıyor. Üniversite öğrencileri, araştırma şirketleri tarafından belirlenen hanelere uğranmak suretiyle anket çalışmaları yapıldığı gibi, teknolojiden de yaralanılarak telefon ve internet aracığı ile de sorular yöneltilip, yanıtlar alınmaya çalışılıyor. Bu yöntemler sonucunda öne geçenler partilerinin de değerlendirmesi sonucunda ''İşte bizim adayımız'' denilerek, halkın tercihi talep edilmeye başlanacak.
Bilinen bu yöntem üzerinden yapılan anket çalışmaları esnasında ilginç konularla da karşılaşılmaktadır. Anketör gençler, zilini çaldıkları evin kapısını açan yaşlı kadına kendilerini tanıttıktan sonra, ''Teyzeciğim'' diyerek başladıkları sohbetle karışık, ''Hangi partiye oy verdin?'' sorusunu yönelttiklerinde, ''Ben bilmem, herif bilir!'' yanıtını almışlar. Bunun üzerine, ''Peki bu seçimde kime oy vereceksin?'' diye yönelttikleri sorunun yanıtı da aynı olunca, gençler ''Peki teyze, herifin nerede?'' diye sorma ihtiyacını hissederler. Yaşlı kadın mahsunlaşıp, boynunu bükerek, ''Sizlere ömür yavrum, 4 yıl önce öldü!'' deyiverir.
Şaşkınlıkla yaşlı kadına baka kalan gençler, şaşkınlıklarını üzerlerinden attıktan sonra, ''Peki teyze'' diyerek, yeniden söze başlayarak, ''Mezardaki herifin geçen seçimlerde oyunu kime vermeni söylemişti?'' diyerek, yaşlı kadının ''Herif bilir'' ifadelerine, farklı bir espri ile karşılık verip, evden istediklerini alamadıkları düşüncesiyle ayrılırlar.
Aslına bakarsanız ''Herifin bildiği'' bir seçime doğru adım adım gidiyoruz. Heriflerin egemenliğinde hazırlanan, heriflerin seçme ve seçilme haklarının ön planda olduğu bir seçim sistemiyle seçilenlerin yönettiği ülkede, seçim sonuçlarının tartışıldığı, yarattığı sorunların ortadan kaldırılması adına yapılması düşünülen  ve bir paket halinde önerilen yeni seçim sisteminin yine ''Heriflerin'' egemenliğinin ön plana çıkartıldığı bir sistem olduğunu görmek gerekir.
''Herifin'' bildiği, ''Heriflerin'' yönelttiği, bir ''Demokrasi'' anlayışı ile önümüzdeki yerel yönetim seçimlerini yapacağız. Mezardaki kocasını rüyasında görüp, ''Şu partiye oy ver'' dediği kadınların söz sahibi olmadığı bir şehirde ortaya çıkan çarpıklıkları, görüntü kirliliğini görebilme şansınız da yok gibidir. Sonuçlar da bunu göstermektedir.
Yozgat il genelinde beldeleri çıktığımız zaman seçilecek olan 14 ilçe merkezindeki belediye başkanlığı koltuğu için kaç bayan aday gösterilecektir? Gösterilmiş olsa bile bu bayan adaya kim oy verecektir?..
İl Genel Meclisi'nde göstermelik, bir iki bayan aday, belediye meclislerinde sıfıra yakın bayan adaylar listeye dahil edilip, seçilemeyecekleri sıralardan ''İşte bizim bayan adayımız var'' denilecektir. Buna sessiz kalanlar da, ''Herif bilir'' demeye devam edecektir.