HAYVANCILIK sektöründe önemli gelişmeler yaşanıyor. Tarım ve Kırsal Kaykınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen mali desteklerle kurulan besi çiftlikleri, kesimhanelere yenileri ekleniyor, eklenecek. 

Yerköy ilçesinin Midiliç Köyünde hazırlanan peynir çok meşhurdu. Şimdiki adı Aydıngün olan köyde her evde süt veren hayvanlar vardı. Elde edilen bu süt genel olarak peynir yapılırdı. Marka olmuştu. Ankara'dan İstanbul'dan, İzmir'den Kayseri'-den insanlar önceden sipariş verir, verilen siparişlerin teslimi çoğu zaman randevuya bağlı bir-iki ay sonrasına bırakılırdı.

Rahmetli eniştem Ahmet Kayhan, Atatatürk İlkokulunda öğretmendi. Okulda müstahdem olarak görev yapan Midiliçli kişi aracılığı ile kendisine peynir alır, diğer şehirlerdeki eşi dostu için de aracı olurdu. Şimdilerde Midiliçte peynir yapılıyor mu? Eski şöhreti şimdilerde yok. Başka köylerde peynir yapılıyor mu? Yapılan köylerimiz mevcut. Ama insanların güveni kalmadı. Alınan peynirlerin önemli bölümü sorunlu çıkıyor.Ucuz olunca bu tip sorunlar olacaktır, olması da normaldir.

Yozgat adına tescili yapılan Çanak Peyniri var. Bir-iki yerde satışa sunuluyor. Denetimi yok. Olmayınca, tescil belgesinde yazılı olan ile ilgisi bulunmayan bir Çanak Peyniri tüketiciye ulaştırılıyor. Bir alan bir daha almak istemiyor. Birden fazla konuda durum aynı. Demem o ki; Yozgat'ta günü kurtarmak için iş yapılıyor. Sonrası formaliteden ibaret oluyor. Halbuki, Çanak Peynirini günü kurtarmaya yönelik değil, standardına uygun olarak yaptığımızda bir sektör oluşacaktır. Bu sektörün içerisinden de bir marka çıkacaktır. Marka sürekli gelir demektir...