YOZGAT, kolay kavuşmadı üniversiteye. Hep bir mücadele vardı, eylemler birbiri ardına hayata geçiriliyordu. Yozgat, 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Yay-Kur’a bağlı olarak Meslek Yüksekokulu ile tanıştı. Meslek Yüksekokulu İl Özel İdaresi’nin şimdiki hizmet binasında açıldı. DP’nin Genel Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Nuri Efe de bu okulun ilk mezunlarından. 1979-1980 eğitim-öğretim yılında okul kapatıldı. Ardından 1981-1982 eğitim-öğretim yılında ‘Meslek Yüksekokulu’ adı ile tekrar açıldı. Toplam 90 öğrenci ile bugün yerinde yeller esen Ticaret Lisesi’nin üçüncü katında eğitim-öğretime başladı. 1982 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi'ne bağlanan okul, Şehit Fuat Bahadır Buharalıoğlu Anadolu Lisesi binasının ikinci Bloğunda eğitim faaliyetlerini sürdürdü. 1982-1983 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını veren okul, bugün Bahçeşehir ve Erdoğan Akdağ Mahallelerinin oluşmasına vesile olan bölgede kurulan prefabrik binalarda 1987 yılından itibaren eğitimine devam etti. Gazi Üniversitesi'ne bağlı Yozgat Gazi Meslek Yüksekokulunda Elektrik ve Halıcılık Programı 2015 yılına kadar eğitim verdi.
ÜNİVERSİTELİ DOKUMACILAR
Bozok Üniversitesi’nin kurulması ile Gazi'den bünyesine aldığı Yozgat Meslek Yüksek Okulu'nda gençler, el dokumacılığı sanatının inceliğini, uygulamalı eğitimle öğrenip, hayata hazırlanmaya devam etti. Yozgat Meslek Yüksek Okulu Halıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Bayram Bayrakçı, 1989-90 öğretim yılında eğitime başlayan bölümden bugüne kadar binin üzerinde mezun verdiklerini söyledi. Bayrakçı, ''Bölümden mezun olanların iş kaygıları yok. Dokumacılığın yanı sıra, desen tasarımı, resim dallarında da eğitim verilmektedir'' dedi.
Bayrakçı, okuldan mezun olan gençlerin büyük bölümünün bugün halk eğitim merkezleri, halı, kilim dokuma fabrikaları, el dokumacılığı gibi alanlarda çalıştıklarını ifade etti.  Bayrakçı, Türkiye'de el dokumacılığının önemli bir yeri olduğuna da dikkat çekerek, ''Amacımız daha çok, geleneksel halı ve kilim tezgahları kullanarak, ülkemizde el dokumacılığı sanatını sürekli kılmaktır. Öğrencilerimize mezun olduklarında, iş kollarında çalışmalarının yanı sıra kendi atölyelerini kurarak, el dokumacılığına yönelik üretim yapmalarını öğütlüyoruz. El dokumacılığı zahmetli, meşakkatli bir iştir, sabır ister. O yüzden de el emeği, göz nuru ile dokunan halı ve kilimler ile diğer dokuma ürünleri değerlidir'' diye konuştu. 
Yozgat Meslek Yüksek Okulu Halıcılık bölümünde 2008 yılında 70 öğrenci, dokuma tezgahları başında eğitimlerini sürdürüyordu. 2015 yılında okul kapatılarak, başka bir okulun bünyesine dahil edildi.
BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Yozgatlının yıllardır mücadelesini verdiği üniversite, 1 Mart 2006 tarihinde 4567 sayılı kanun ile ‘Bozok’ adıyla kuruldu. Bozok Üniversitesi’nin kuruluşunda siyaset kurumunun aceleci davranması sonucunda, hazırlanan kanun teklifinde, diğer üniversitelerde akademisyenlere, üniversitelere sağlanan ayrıcalıklara yer verilmemesi, bugün bile üniversitenin akademik kadrosunun yerleşik olmasında önemli bir engel teşkil ediyor.  
BÜYÜK BAŞARI
Takvim yaprakları 2008 yılının Kasım ayını gösteriyordu. İki yıl önce kurulan Bozok Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın, üniversitelerin 2007 yılında yapmış olduğu bilimsel araştırma, inceleme ve yayınlar bakımından yaptığı değerlendirme sonucunda devlet üniversiteleri arasında birinci, tüm üniversiteler arasında ikinci olmanın mutluluğunu yaşadı. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, genç bir üniversite olmalarına rağmen hayır sever iş adamı Erdoğan Mustafa Akdağ'ın katkılarıyla kısa sürede fiziki gelişmesinde önemli mesafeler aldığını, akademisyenlerin yaptığı bilimsel araştırma, inceleme ve yayınlarla tüm üniversiteler arasında ilk iki sırada yer almanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Varinli, ''Gelişme sürecindeki üniversitemiz, yaptığı akademik çalışmaları artırarak devam ettirecektir'' dedi.
Varinli, Bozok Üniversitesi bünyesinde 3 fakülte, bir yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu, 2 enstitünün bulunduğunu, 168 öğretim elemanının eğitim verdiğini ifade etti. Varinli, 3 fakülte binası, enstitü binası, misafirhane, laboratuvar binalarını yaptıran iş adamı Erdoğan Mustafa Akdağ'ın, kampüs alanı içerisine Kültür Merkezi binası yaptırdığını, üniversite olarak kendilerinin de merkezi kütüphane ve bilgi işlem merkezi binası yaptırdıklarını bildirdi. Varinli, üniversitenin fiziki gelişmesini sürdürürken, akademik kadrosunu da güçlendirmeye çalıştığını, Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nin ise önümüzdeki yıl hizmete açılmasının planlandığının altını çizdi.
BAŞARIMIZ DEVAM EDECEK
Bozok Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünü Başkanı Doç. Dr. Cengiz Soykan da, ''Üniversitemizde enstitünün ayrı birim olarak kurulması, genç ve yetenekli akademisyenlerin bulunması bu başarıyı getirmiştir'' dedi.
Soykan, genç ve yetenekli akademisyenlerin yapmış oldukları bilimsel çalışma ve araştırma sonuçlarının uluslararası bilimsel yayın yapan dergilere gönderdiklerini, gönderilen bu çalışmaların yeni ve orijinal, farklı olması durumunda ise yayınlandığını anlattı. Soykan, daha önce Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak Yozgat'taki fakültelerin alt yapı ve birikimlerinin Bozok Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte birleştirilip, akademik araştırma ve çalışmalar gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Soykan, Bozok Üniversitesi'nin gelişmekte olan bir üniversite olmasına rağmen, yaptığı bilimsel araştırma, inceleme sonuçlarının uluslararası bilimsel yayınlarda yayınlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, geçen yıl 22 akademisyenin gönderdiği 29 makalenin bilimsel yayınlarda yayınlanarak, Türkiye'de en fazla makalesi yayınlanan üniversiteler arasında ilk iki sırada yer aldıklarını ifade etti. Soykan, ''Tüm üniversiteler arasında birinci olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin ardından üniversitemiz ikinci sırada yer alırken, devlet üniversiteleri arasında birinci sırada bulunuyoruz. Sorumluluğumuz artmıştır, önümüzdeki yıllarda Bozok Üniversitesi ilk 10 üniversite arasında kalabilmesi için akademisyenlerimizin daha verimli çalışmalar yapması ve desteklenmesi gerekir'' diye konuştu.
NEREDEN NEREYE
Bozok Üniversitesi, başyarısını bir sonraki yıl da tekrar etmesine karşılık, sürekli düşüş yaşadı.  Bilimsel araştırmalar yapan akademisyenler, birbiri ardına daha iyi imkanlar sunan ünivedrsitelere gitmeye başladı. Bunun sonucunda Bozok Üniversitesi'nin başarısından söz etmek mümkün olmadı. Üniversitenin kapılarının yabancı uyruklu öğrencilere açılma süreci bile sıkıntılı oldu.