Bundan 40 yıl öncesine kadar Çekerek'te aranan meslek dallarından biri olan kalaycılık, günümüzde sadece bir usta tarafından sürdürülüyor. Çekerek'te 45 yıldır kalaycılık yaptığını söyleyen Seyit Çelik,mesleğin artık son demlerini yaşadığını ifade etti. ''Artık eskisi gibi iş olmuyor'' diyen Çelik, şöyle konuştu:

     ''Önceleri günde 60-70 parça kabı kalaylarken, şimdi ayda 3-4 defa kalay alabiliyoruz. Kalaycılıktan daha çok çelik ve demir maddelerinden yapılan eşyaların parlatılması işleri geliyor. Kalay için çok az sayıda müşterim geliyor. Eski günleri özlüyorum... Tarihimizden hatıra olan o güzel, özenle yapılmış el emeği bakır eşyalarımızı bile hurdaya vererek yok ediyoruz. Bunları görünce üzülüyorum. Bu mesleğin içinde büyüyerek, ekmeğimi kalaycılıkla sağlamaya başladım. Ancak artık mesleğimiz teknolojiye yenildi, işlerimiz eskisi gibi iyi değil.

            Bakırı kalaylamak uğraş ve sabır isteyen bir iştir. Herkes yapamaz... Kalay yapılacak kap kostikle temizlenip tuz ruhuyla ovuluyor. Ardından kumla ovulup harlı ateşin üstünde çevrilerek her tarafının ısınması sağlanıyor. Ateşin üstünden alınan bakır kap soğumaya bırakılıyor. Kalaydan önce kapkara olan bakırlar, soğuyunca yerine insanların gözlerini kamaştıran bir güzelliğe bırakıyor.''

     Kalaycılık mesleğinin Osmanlı'dan kalma bir meslek olduğunu kaydeden Çelik, artık yetiştirmek için çırak bulamadığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim