Yozgat’ın Çekerek İlçesi’ne bağlı Kalederesi Köyü’nün eski muhtarlarından 66 yaşındaki Kazım Şahan, Ukrayna’da çalıştığı sırada aşık olup, evlendiği Ahsana (Ayşe) Topcegl’in o dönem ayrı yaşadığı eşinden resmi olarak boşanmamış olması tam 17 yıldır yaşantılarını derinden etkiliyor. Evliliklerinden üç çocuk sahibi olan Kazım ve Ahsana çifti, bir yandan maddi imkansızlıklarla uğraşırken diğer yandan nüfus cüzdanı çıkartamamış olmanın sorunları ile karşı karşıya kalıyor.
BU AŞKIN KİMLİĞİ YOK AMA KALBİ VAR
İlk evliliğinden olan 5 çocuğundan üçünü aynı gün mantar zehirlenmesinden kaybeden Kazım Şahan’ın tersine dönen hayatı Ukraynalı Ahsana ile anlam kazanmış. 8 yıl süren muhtarlığı boyunca varlıklı bir yaşam sürerken bir anda tüm mal varlığını kaybeden ve bu sebepten yurt dışına çalışmaya giden Kazım Şahan, orada tanıştığı Ukraynalı Ahsana Topcegl ile Çekerek İlçesi’ndeki Kalederesi Köyü’ne dönerek evlenir. O dönem ayrı yaşadığı eşi resmi olarak boşanmayı kabul etmediği için Türkiye’den nüfus cüzdanı alamayan Ahsana’nın üç çocuğu kendi soy ismi ile Türkiye Nüfus İdaresi’ne kayıtlı. Nüfus cüzdanı olmadığı için doktora dahi gidemeyen Ahsana, 17 yıldır süren bu sıkıntının bir an önce çözülmesini istiyor.
VARLIKTAN YOKLUĞA BİR HAYAT İMTİHANI
Kalederesi Köyü’nde aralıklarla 8 buçuk yıl muhtarlık yaptığını o dönemlerde durumunun gayet iyi olduğunu söyleyen Şahan, insanlara yardım eder durumdayken yardıma muhtaç hale geldiğini belirtti.
Şahan; “Şimdi onun bunun hayrıyla geçiniyorum. Hastayım, dizlerim ağrıyor. Cebimde 1 lira payla geziyorum” diyerek yaşadığı içler acısı durumu anlatmaya çalıştı.
Maddi imkansızlıkların yanı sıra 17 yıllık aşkı, eşi Ahsana’yı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptırmak söyleyen Şahan; “Vali beye söyledim vali diyor ki o, senin işin karışık. Milletvekillerine söylüyorum seninki karışık, kaymakama söylüyorum senin işin karışık. Benim maddi durumum zayıf gidip gelemiyorum. Diyor ki oradan (Ukrayna) aile toplum kağıdı olacak diyor. Evleneli 17 sene oldu daha kaydettiremedim. Hasta oluyor doktora götüremiyorum. Aha şimdi hasta yine doktora götüremiyorum" şeklinde konuştu.
AHSANA’YDI AYŞE OLDU
Kazım Şahan´ın 49 yaşındaki eşi Ahsana Topcegl 17 sevgisi uğruna vatanını terk ederek Türkiye´ye yerleşti. Bütün sıkıntılara göğüs geren Ashana Türkiye’ye geldikten sonra Müslüman olduğunu ve adını Ayşe olarak değiştirdiğini belirtti.
Eşini çok sevdiğini ve yaşadığı tüm maddi imkansızlıklara ve zorlu köy yaşantısına rağmen çok mutlu olduğunu ifade eden Topcegl, 17 senedir kimlik alamananın verdiği sıkıntıdan kurtulmak TC vatandaşlığına geçmek istediğini ifade etti. Ashana Topcegl, kendine has Türkçesiyle aşkını anlatmaya çalıştı. Topcegl; “Kısmetim oydu. Onu sevdim buraya geldim. Çok sevdim. Yalan söylemiyorum. Sevmeseydim burda durmazdım giderdim. Burada iyiyim ben Müslüman oldum elhamdülillah. Ben mutluyum burada. Ben çok seviyorum. Ben sevmeseydim burada durmazdım. Aynı sevgi hala devam ediyor. Etmeseydi izinsiz bir yere gitmem. İzin veriyor gidiyorum. Soruyorum ben şuraya gideceğim diye evde yoksa da ben gidiyorum sonra eve gelince ben şuraya gittim diyorum" dedi.
TARLADA ÇALIŞIYOR, ODUN KESİYOR, TAVUK YEMLİYOR
Tarlada, bahçede çalışıp, tavuk yemlediğini, odun kestiğini söyleyen Topcegl; “Tarla falan orda her şeyi yapıyordum ben her şeyi de biliyorum. Tırpanı falan her şeyi de yapıyordum orda. Tek ekmek bilemedim. Yufka ekmeği yapmayı bilemedim onu da belledim burda" diye konuştu.
Köylüler tarafından da oldukça sevilen Topcegl köyde hasatalara iğne yapıyor. Ashana Topcegl´ın tek istediği ise TC vatandaşı olmak.
Editör: TE Bilişim