Grip salgınının ardından kekik, adaçayı, karanfil, nane, anason, gibi bitkilerin satışı yükseldi.
    Baharatların gıda ve yemeklere tat, koku ve renk vermek, antimikrobiyal, antioksidan ve fizyolojik etkilerinden dolayı kullanıldığını söyledi.
    Baharatların antimicrobial etkileri ile ilgili bilgilerin oldukça eski olduğunu, yapılan araştırmalarda baharat tüketiminin artmasıyla bağırsaklarda bakteriyal değişim sağlayarak kanser riskini azaltabileceğinin bildirildiğini kaydeden aktarlar, yapılan bilimsel çalışmalarda da baharatların antimikrobiyal (mikroplara karşı etkili) etkilerinin oldukça yüksek olduğunun belirlendiğini vurguluyor.
    Antioksidan etkileri tedavi edici
    Baharatların antioksidan etkileri özellikle fenolik bileşiklerden ileri geliyor..
    En fazla bulunanları ise flavonoitler ile fenolkarbonik asit.
    Bu bakımdan zengin olan baharatlar, kimyon, rezene, dereotu, anason, kişniş, karabiber, adaçayı, biberiye, kekik, karanfil ve kırmızı biber.
    Soğuk algınlığında rahatlatıcı ve bronş açıcı olarak kullanılabilecek bitkiler var.
    Çok yönlü etkilere sahip olan melisa, kekik, rezene, çördük otu, nane, anason, adaçayı, biberiye, çemen, defne, fesleğen, karanfil gibi yaygın olarak bulunan bitkiler bronş açıcı, terletici, antiseptik ve rahatlatıcı etkilerinden dolayı kullanılabilir.
    Bu tür bitkiler gelişmiş ülkelerde çok yaygın kullanılıyor.
    KIŞ ÇAYI
¢    4-5 bardak su
¢    Biraz kabuk tarçın
¢    2-3 top karabiber
¢    Birkaç tane karanfil
¢    1 çay kaşığı toz veya parça zencefil
¢    Kabuklu çekirdekli elma parçası
¢    Birazda kuş burnu
    Bütün malzemeleri koyup kaynadıktan sonra suyun içine ıhlamur ve nane ekleyin.
Çayın rengi koyulaşıp sarımtrak- turuncu bir hal alınca süzüp balla birlikte karıştırıp için.