Yaşadığımız ülkenin çoğu yerini gezmediğimiz için hem ülkemizden, hem de dünyamızdan bihaberiz. Deniz sahili illerimizde, tarihi doku barındıran mekanlarımızda, doğal güzelliği olan alanlarımızda bakıyoruz hep İngiliz, Fransız, Norveçli, Amerikalı, Alman vs. turistler geziyor. Bazı turistleri görüyoruz ki ayakta durmaya dermanı yok denecek kadar yaşlı. Hala geziyor. Bunlar denizde yüzmek, kırlarda koşmak için değil, gezerek, görerek bilgilenen her coğrafyayı yaşayarak öğrenen zihni dinç, bilgili ve kültürlü insanlar.
Peki biz ne yapıyoruz. Dünyanın 7 harikasından 2 sini ve hatta 700 harikasını barındıran cennet ülkemizin nerelerini gezdik. Nerelerini biliyoruz. Bir yabancıyla karşılaşsak hangi sorusuna cevap verebilir, nereyi gezmesi için yönlendirebiliriz.
Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan öğrencilere Çanakkale gezisi, başarılı öğrencilere tatil, okulların başlattığı iller arası geziler gibi faaliyetlerin çocukların ufkunu açtığına şahit oluyoruz. Ne kadar güzel bir uğraş. Artık ilköğretim talebeleri Nemrut harabelerini, Efes kentini, tarihi camilerimizi, Hattuşaş’ı, Kerkenes’i biliyor ve tarif edebiliyor. Bir kültürler mozayiği olan Türkiye’mizi turistlere tarif edebiliyor.
Nasrettin Hocanın, Karagöz ve Hacivatın, Hipokrat’ın, Diyojen’in Kanuni’nin, daha adını saymakla bitmez tarihe yön veren bir çok ilim, siyaset ve din adamlarının yaşadığı, uğruna binlerce savaşların yapıldığı, kanların döküldüğü, sayısız uygarlıkların kurulduğu, tarihler, destanların  yazıldığı bu kutsal toprakları gezmeden tanıyamaz, başkalarına tanıtamayız.
Engin misafirperverliği, cömert gönülleri ve vefalı insanları ile tanınan Anadolu’nun imkanlarımız dahilinde cazip mekanlarının gezilmesi biz gezemiyorsak çocuklarımız tarafından gezilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Tarihi ve kültürel değeri olan alanlarımızın korunması, gelen turistlere çok saygılı ve cömert ikramlı olmamız gerekmektedir. Sermayesi sadece güler yüz olan turizm kazanımları çocuklarımıza, ülkemize bir gelecek zemini oluşturacak, daha bilinçli ve eğitimli toplumlar yetiştirmemize zemin teşkil edecektir.