SON yılların modası haline geldi, bir olay, çalışma, alınan karar gibi konuların ardından ''Oy oranını ne kadar etkiledi?'' sorusuna yanıt arama anlayışı. Hal böyle olunca da siyasilerin attığı her adıma şüphe ile bakmaya başladık/başladım.  
Deniliyor ki, ''Eğer Celal Köse tarihi Çapanoğlu Büyük Cami çevre düzenlemesi projesi ile  Millet Bahçesi projesini hayata geçirebilirse, büyük puan toplar. Kimse yıkamaz...''
Başka bir ifade ile ''Bu projeler Yozgat için pek gerekli değil. İhtiyaçtan dolayı projeler hazırlanmadı. Bunlar sadece halka şirin görünmek, oy toplamak amaçlı hazırlanan projelerdir'' demeye getiriliyor. Farkında olunmadan.
Genel siyasette de durum böyle. Hükümetin aldığı her karar sonrasında televizyonlarda gerçekleştirilen, çok bağırmalı, kavgalı, gürültülü programlarda ''Bu iktidar partisinin oy oranını ne kadar, hangi yönde etkiledi!'' sorusuna yanıt aranıyor.
Tarihi Çapanoğlu Büyük Cami çevre düzenlemesi Yozgat için bir ihtiyaçtı. Merkezi bir yerdeki tarihi yapının etrafının da o yapıya uygun hale getirilerek, halkın daha rahat hareket etmesine olanak sağlanabilmesi için bu proje hazırlandı. Şimdi uygulamaya konulacak. Siyasi bir getirisi veya götürüsü hesap edilmedi, diye düşünüyorum.
Aksi takdirde, bir siyasi hesap, getiri yapılarak proje hazırlanmış ve uygulamaya konulacaksa akıbeti meçhule gider. Uygulanmak istenilen proje, ''Oy kaybı'' endişesi ile revize edilir. Yapılması gereken değil, yapılmaması gerekenler devreye sokulur. Sonuçta ortaya ihtiyaçların karşılanmasına dönük değil, ''yampış olmak için yapılan''  bir çalışma, çıkar. Bunun ömrü de fazla uzun olmaz. Diğer konularda böyledir...